Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Waarom Google faalt met de Nexus One

Door RoD op woensdag 17 maart 2010 17:16 - Reacties (15)
Categorie: Android, Views: 8.918

De Nexus One, een veelbesproken telefoon. Het is een interessant toestel met de snelle 1GHz Snapdragon-processor, een hoop ram-geheugen en een mooi scherm. Tevens het eerste toestel met versie 2.1 van het Android-besturingssysteem. Voor de release heeft de smartphone een tijdlang bekendgestaan onder de naam Dragon en Passion. Naarmate er meer bekend werd van de telefoon werd de hype alsmaar groter. Het leek wel of er elke dag een nieuw wetenswaardigheidje opdook over de Nexus One en de interesse was dan ook groot toen Google het toestel officieel aankondigde.

Maar toen begonnen de tegenvallers. Google wil per se de Nexus One via zijn online winkel verkopen, waardoor het apparaat niet in de winkel te vinden is. Nu geeft de zoekgigant wel toe door ook bij providers zoals Verizon en AT&T het toestel te gaan verkopen, maar dit heeft maanden moeten duren. Daar komt bij dat het na de officiële introductie angstvallig stil bleef omtrent de zogenaamde "Google Phone". De hype stierf meteen uit, en eigenlijk direct nadat de eerste consumenten het ding aangeschaft hadden begonnen ook de klachten. Er waren problemen met de 3G-verbinding waarbij Google, HTC (die het toestel gemaakt heeft) en telecomprovider T-Mobile onderling elkaar de schuld van de problemen gaven. Na een paar software-updates was het probleem alsnog niet opgelost, al lijkt de klachtenstorm na de laatste update wel iets bedaard te zijn.

Verder, zo'n online winkel is erg leuk, maar vooralsnog is de Nexus One nog steeds alleen maar in de VS te verkrijgen. Een release in andere landen werd beloofd, maar Google is dit behoorlijk aan het uitstellen. Zo wordt het natuurlijk niets. De hype is allang voorbij, maar de telefoon is nog steeds niet te krijgen.

Niet geheel tegen de verwachting in vallen de verkopen tegen. Volgens schattingen is de verkoop van de Nexus One ongeveer een tiende van dat van de Motorola Droid wanneer ze op identieke tijdpunten na de release vergeleken worden. Dat heeft overigens ook te maken met het feit dat Google niet of nauwelijks reclame maakt voor de Nexus One. Verizon lanceerde met de Motorola Droid de iDont-campagne waarmee de iPhone frontaal aangevallen en te kijk gezet werd. Kinderachtig of niet: de Motorola Droid verkoopt tenminste wel.

En nu? Google kan het ding zo'n beetje wel bij het grof vuil smijten. HTC brengt binnenkort de Desire uit in Europa: een toestel met ongeveer dezelfde specs en looks als de Nexus One, maar waarschijnlijk straks wel gewoon normaal verkrijgbaar. Zo is het niet meer nodig om tegen een schandalige prijs de Nexus One uit de VS te laten verschepen naar ons landje. En mocht Google nog illusies hebben om hier potten te kunnen breken, dan is dat met de introductie van de Desire en de Xperia X10 toch echt niet zo makkelijk meer.

Maargoed, het is Googles eerste poging om onder de eigen naam een telefoon uit te brengen. De geruchten over een Nexus Two (gemaakt door Motorola) zijn alweer verschenen, dus dan hebben ze de kans om het beter te doen. Maar de Nexus One, nee, dat wordt em niet meer. En dat is jammer, want het is een goede telefoon. Overigens zijn de geruchten over een Nexus Two alweer van een tijdje geleden. Het zou dus ook best kunnen dat Google de plannen voor een tweede telefoon na de bedroevende resultaten even in de ijskast gezet heeft.Leesvoer:
nieuws: Google werkt aan ontvangstproblemen Nexus One
nieuws: 'Google heeft umts-ontvangst Nexus One nog niet op orde'
nieuws: Google kondigt Nexus One-smartphone officieel aan
nieuws: Nieuwe foto's en specificaties van Googles Nexus One duiken op
nieuws: Google erkent bestaan 'Google Phone', eerste foto's duiken op

Volgende: Aankomende, interessante Android-telefoons 09-'09 Aankomende, interessante Android-telefoons

Reacties


Door Tweakers user Lewt, woensdag 17 maart 2010 17:45

Bij je titel verwachte ik wel wat anders, ik dacht aan iemand met gebruikerservaring.
Maar wel lekker om van je af te schrijven denk ik.
Ik ben vandaag mijzelf gaan intereseren voor de HTC Desire, maar ergens in mijn hoofd hoor ik iets dat keihard iets met schorpioen roept, jawel de HTC Scorpion, maar weet niet of de prijs van dat machtig mooie (volgens de geruchten) telefoontje.
Maar gelukkig hoef ik pas een keuze te maken in augustus, dus tot dan wacht ik rustig af.

Door Tweakers user RoD, woensdag 17 maart 2010 17:47

Nee, het gaat nadrukkelijk niet om de telefoonervaring. Die is namelijk vast wel prima. Ik zal de titel overigens iets aanpassen, dan blijkt er beter uit wat ik bedoel.

De HTC Scorpion is overigens nog steeds een beetje vaag. Zou best kunnen dat dat nog even duurt.

Door Tweakers user TIGER79, woensdag 17 maart 2010 17:50

Hierbij een leuke perspectief :
http://blog.flurry.com/bi...xus-One-vs-Motorola-Droid

na 74 dagen :
1 miljoen iPhones verkocht volgens apple
1.05 miljoen droids
en tadaaaah :
135 duizend nexus ones :(

Door Tweakers user siddler, woensdag 17 maart 2010 17:52

Heerlijke blog! Leest lekker weg en bevat veel zinnige informatie :)

Door Tweakers user Cruz, woensdag 17 maart 2010 17:53

Inderdaad!
Zit al enkele maanden naar een nieuwe smartphone uit te kijken, en ik was erg gecharmeerd van de N1. Als hij begin januari leverbaar was had ik er ook ongetwijfeld 1 gekocht.

Maar nu? De Desire is volledig HTC, ook android 2.1, betere specs, iets beter design, binnenkort verkrijgbaar en goedkoper.

Door Tweakers user Tha_Butcha, woensdag 17 maart 2010 18:07

Ik vond hem anders best chill. Heb zelf een G1 en die is me te traag. Een vriend van me heeft hem via de grijze import en is er lyrisch over (en hij zeikt normaal altijd over telefoons), hij heeft geen gezeik gehad met 3g ontvangst, dus dat scheelt.

Enige nadeel voor mij zou zijn het gebrek aan een toetsenbord.

Welke telefoon heb je zelf eigenlijk?

Door Tweakers user RoD, woensdag 17 maart 2010 18:09

Ik heb nu een Samsung Galaxy en straks een HTC Desire.

Door Tweakers user Kazu, woensdag 17 maart 2010 18:10

Precies hoe ik er ook over denk. Ik heb ongeveer tot een week geleden de Nexus One gevolgd, zowel in de topics hier op GoT als gewoon op het internet. Maar helaas, ik ben tot de conclusie gekomen dat de telefoon via abonnementen niet in mijn bezit zal komen, dus heb ik hem helemaal laten vallen. Ik neem nu gewoon een Desire, jammer voor Google, want ze hebben echt heel wat steekjes laten vallen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 maart 2010 18:12]


Door Tim, woensdag 17 maart 2010 18:57

Ik zou ook écht niet weten waarom je een Nexus One zou willen. Geen tobo, slechte beschikbaarheid, hoge prijs, veel alternatieven beschikbaar.

Android is ge-wel-dig en ik zou niet weten wat je anders zou willen gebruiken... Maar de Nexus One? Nee, bedankt.

Door Tweakers user Barleone, woensdag 17 maart 2010 20:02

Wat een mega lap tekst zeg..
Begon wel nieuwsgierig de eerste zin te lezen, en was plots alweer aan het eind.
Bedankt voor deze interessante blogpost. Zoals * siddler al zegt hierboven.
Gisteren wel Opera geïnstalleerd op mijn WM6je. Dat is echt een verademing na zolang browsen in het gedrocht WM/IE6.

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 maart 2010 20:06]


Door Tweakers user IStealYourGun, woensdag 17 maart 2010 23:00

Ik zit eigenlijk ook niet meer te wachten op de nexus one ondanks dat er zeer hoopvol naar uitkeek, maar Desire is een beter en (vermoedelijk goedkoper alternatief met ongeveer de zelfde spec's.

Toch is het maar de vraag of ik die zelfs zou kopen, ik heb nog steeds een Nokia 1100 en eigenlijk ben ik best blij dat je daar enkel mee kan SMS'en en bellen. :+

Door Tweakers user John_Glenn, donderdag 18 maart 2010 09:40

Volgens mij moet je de Nexus One een beetje zien als de moederborden van Intel: die zijn ook best wel goed, maar relatief moeilijk verkrijgbaar en bij het grote publiek niet zo bekend.

Als Intel te succesvol zou worden met hun eigen moederborden, dan zouden er weinig andere merken in de markt blijven, en dan zouden wij het gevoel hebben dat we minder keus hadden. En minder keus leidt vreemd genoeg tot minder verkoop (ik snap de psychologie daarachter nog steeds niet echt).

Dus.... zie de Nexus One gewoon als een reference board, een kwaliteitsbenchmark voor Android telefoons.

Door Tweakers user glrfndl, vrijdag 19 maart 2010 10:46

Precies. Ik zie de nexus meer als pressie voor de andere fabrikanten om maar door te blijven ontwikkelen. Google heeft niks te zoeken in de productie van smartphones, het gaat ze puur om android. Ze (ver)leggen met de nexus de lat voor de andere fabrikanten zodat ze zelf android kunnen doorontwikkelen.

Ps. Dit is getypt op mijn nexus ;)

Door Tweakers user Loekie, vrijdag 19 maart 2010 11:57

Als je de droid tegeover de N1 zet moet je natuurlijk ook een aantal andere aspecten meenemen:
Grote dure reclame-campagne door Verizon
Droid in the holiday-season, de N1 daarna(veel Amerikanen gebruiken dit tijdstip om telefoons en andere gadgets aan te schaffen).
Provider-deals, in de VS is het gebruikelijk een mooi toestel met korting te krijgen, het abonnement zelf blijft doorgaans gelijk qua prijs. Met andere woorden, ruim 500 dollar voor een phone en los abo, of een phone voor 100 met hetzelfde abo.
Overigens betalen ze zich daar verhoudingsgewijs blauw aan abo, wij Europeanen boffen in dat opzicht.

Door Tweakers user Anoniem: 351790, dinsdag 24 augustus 2010 13:15

Hoe kan het dat je bij kpn de Google Nexus One nog steeds moet reserveren en dat je 'm bij vodafone al een tijdje gewoon kan bestellen? Gaat er toch gewoon om of ie geleverd wordt in nederland door google?
Heb geen zin om over te stappen, maar heb ook weer geen zin om een hele tijd op die telefoon te moeten wachten...

Reageren is niet meer mogelijk