Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Aankomende, interessante Android-telefoons

Door RoD op dinsdag 8 september 2009 11:58 - Reacties (13)
Categorie: Android, Views: 14.925

Ik heb al eens over (nieuwe) Android-telefoons geschreven. De tijd staat echter niet stil, en er zijn alweer een hoop nieuwe toestellen aangekondigd die op Google's mobiele OS draaien. In deze blogpost benoem en beschrijf ik de modellen die naar mijn idee interessant genoeg zijn om in de gaten te houden. Het is geen totaaloverzicht, maar de meest bekende aankondigingen staan erin.

De telefoons die hier worden besproken zijn:
• De HTC Touch HD2
• De HTC Tattoo
• De T-Mobile Pulse
• De SonyEricsson Rachael (X3)
• De Motorola Sholes
• De LG Etna
• De Samsung I5700 Galaxy Lite


Maar eens beginnen met HTC. Ze waren de eersten die Android adopteerden, en gaan hier vrolijk mee verder. Op dit moment hebben ze een paar zeer succesvolle Android-telefoons, namelijk de Magic en de Hero. Maar wat er aan komt is ook zeker interessant.

De HTC Touch HD2


De eerste Touch HD draaide nog op Windows Mobile. Waar de Touch HD2 ook eerst op Windows Mobile zou draaien (en wel versie 6.5), lijkt HTC nu toch geswitched te zijn naar Android. Aangezien ze hun Android-toestellen op dit moment ook meer aandacht geven dan hun WM-toestellen lijkt het erop dat HTC WM enigszins af zal gaan stoten ten faveure van Android.

Wat betreft de telefoon zelf, we zien daar veel gelijkenissen met de eerste Touch HD. Er komt waarschijnlijk een 3,8" schermpje op, met een resolutie van 480 x 800. Dit is interessant. Android ondersteunt namelijk op dit moment nog niet van deze hoge resoluties. De verwachting is dan ook dat HTC op de HD2 Android 2.0 mee zal leveren. Ook is het scherm groter dan op de Android-toestellen die op dit moment te krijgen zijn. De meesten blijven namelijk steken op 3,2". Ook noemenswaardig is de processor. Waar de meeste Android-telefoons het moeten doen met een 528mhz Qualcomm-processor, zal de HD2 zijn werk met 100mhz extra doen. HTC claimt daarbij dat de telefoon sneller zal zijn dan de HTC-telefoons die nu verkrijgbaar zijn. Dat is natuurlijk een positief geluid.

De eerste Touch HD, met Windows Mobile. De HD2 zal waarschijnlijk vergelijkbare looks hebben


Bronnen:
Gizmo News
Register Hardware


De HTC Tattoo


Was ook wel bekend onder de naam HTC Click. Tattoo, gekke naam, maar wel een begrijpelijke. Het is namelijk zo dat de cover van het toestel door de gebruiker te vervangen is. Je kan zelfs zelf eentje ontwerpen. Een grappig idee. Maar het gaat natuurlijk vooral om de performance. De Tattoo zal een budgetphone worden. Dat is aan de specs ook wel te zien. Het ding krijgt een 2,8" scherm met de magere resolutie van 320x240. Toch wel jammer, want de rest ziet er wel goed uit: de welbekende 528mhz processor, een 3,5mm-jack, 256MB RAM, kompas, accelerometer, GPS, Wifi, microSD-slot... het zit er allemaal op. Voor een budgetphone is het natuurlijk vrij goed. Overigens zal HTC dit toestel ook releasen met zijn eigen Android-skin: Sense.

Wat al dit moois nou precies moet kosten is niet bekend. Wel dat het ding in oktober uit zou moeten komen.

De HTC Tattoo. Een betaalbare Android-telefoon.


Bronnen:
Gizmodo
Mobiletechworld
SoftSailor

De T-Mobile Pulse


T-Mobile bracht ook al de eerste Android-telefoon uit: De T-Mobile G1. Nu komen ze met de Pulse. Net als de Tattoo, moet dit een budgettelefoon worden. De Pulse wordt gefabriceerd door Huawei. Niet echt een bekende fabrikant hier in Europa. Bij Huawei is het ding bekend onder de weinig aantrekkelijke naam "U8220". In tegenstelling tot de Tattoo heeft de Pulse wel een aardig scherm: 3,5" met 480x320. Een pluspuntje dus, voor een budgettelefoon. Ook hier weer de welbekende 528mhz-processor van Qualcomm, en verder heeft het de meeste belangrijke features wel aan boord. Bij een budgetphone is het natuurlijk interessant om te weten wat het gaat kosten. De prijs zal zo rond de 250 euro liggen, zonder abonnement. Dat is significant goedkoper dan de (eigenlijk al verouderde) T-Mobile G1, welke op dit moment nog de goedkoopste is. Op moment van schrijven staat de Pulse voor 267 euro in de Pricewatch. De release zou in oktober zijn.


De Pulse. Een strak uitziend apparaatje, al valt over smaak niet te twisten.


Bronnen:
Tweakers.net
TechCrunch
Androinica

De SonyEricsson Rachael (X3)


Nu Android populair begint te worden, is het belangrijk dat je hier als fabrikant in meedoet. Dat zal SE ook gedacht hebben. Met de Xperia X3 (tot nu toe bekend onder de codenaam "Rachael") lanceren ze hun eerste Android-telefoon. En niet zomaar de eerste de beste. Doordat Expansys per ongeluk de X3 op de website zette, zijn de specs uitgelekt, en die liegen er niet om. Het grote 4" scherm van de X3 zal een resolutie van 800 x 400 krijgen. Met 4" zou het de Android-telefoon met het grootste scherm worden. De resolutie ligt ongeveer in de buurt van wat er op de Touch HD2 zou moeten gaan draaien. Daarnaast krijgt de X3 een camera met 8Mp. Nu zeggen megapixels natuurlijk lang niet alles, maar inclusief LED-flitser lijkt het er wel op dat SE de camera-feature serieus neemt. Video opnemen lijkt ook aardig. Dit kan in VGA-resolutie. Verder krijgt het natuurlijk alle bekende features die de andere Android-telefoons ook hebben. Opvallend is nog dat SE een eigen skin over de telefoon heen legt. Hiervan is ook al bekend hoe het eruit komt te zien, in een demo-filmpje:

Door de resolutie lijkt het ook zeker dat SE de X3 een nieuwere versie van Android mee zal geven, welke zulke hoge resoluties zal ondersteunen. Het lijkt erop dat deze telefoon zich in het high-endsegment bevindt. Waarschijnlijk zal de prijs daar ook naar zijn. Laten we hopen dat het meevalt, en het zo ongeveer rond de prijs van de HTC Hero uit zal komen. Ik vrees echter dat dit een wat al te positieve gedachte is.


De SonyEricsson Rachael, met SE's eigen skin.


Bronnen:
Unwired View
Trulyfe

De Motorola Sholes


Van Motorola hebben we hier weinig gezien de laatste tijd. Wellicht dat daar verandering in komt zodra ze zich op Android gestort hebben. De eerste Android-telefoon van Motorola, de Sholes, lijkt er in ieder geval aan te komen. Het eerste wat opvalt aan deze telefoon is het onboard Qwerty-toetsenbord. Iets wat we tot nu toe maar weinig zien op Android-telefoons. De eerste Android-telefoon (de G1) had er één, maar daarna hield het eigenlijk op. Of dit een voor- of nadeel is, is voor iedereen weer anders. Keuze is echter altijd goed, dus wat dat betreft is dit een welkome toevoeging. Daarnaast vinden we, net als op de Touch HD en de Rachael, hier een scherm met een flinke resolutie, namelijk 480 x 854. De schermgrootte is 3,7", waarbij de Sholes net iets achterblijft ten opzichte van de Rachael en de HD2. Het is echter wel groter dan wat de Android-telefoons die nu te krijgen zijn te bieden hebben.

Er wordt verwacht dat Motorola de Sholes overmorgen (10 september) officieel aankondigd. Men heeft namelijk een event geplanned, en op de uitnodiging is het duidelijk zichtbaar dat het over Android gaat. Voor de rest is er nog niet zoveel interessants bekend. Maar dat kan natuurlijk vanaf 10 september veranderen.


De Motorola Sholes showt zijn Qwerty-toetsenbord.

Bronnen:
Phone Arena
Phandroid
Engadget

De LG Etna


Ook LG kan natuurlijk niet achterblijven als het gaat om Android. De eerste LG-telefoon met Android als besturingssysteem is bekend, en volgens LG brengt het daarnaast nog twee andere Android-telefoons uit. Ze zouden voor het eind van het jaar te krijgen moeten zijn.

Net als de Sholes krijgt de Etna een Qwerty-toetsenbord. Verder is er bekend dat de Etna een 5Mp-camera krijgt. Het scherm valt een beetje tegen, met maar 3,0". Van alle aankondigingen is alleen de HTC-budgetphone, de Tattoo, kleiner qua scherm. Aangezien de Etna pas kortgeleden gespot werd (en wel op IFA 2009), is er nog maar weinig bekend over wat deze telefoon allemaal nog meer zal bevatten. Het is even afwachten, maar het is in ieder geval goed om te weten dat LG zich ook met Android zal gaan bemoeien. Zo zijn de meeste grote telefoonfabrikanten bezig met Android, of hebben ze al Android-telefoons uitgebracht.


LG's Etna op IFA 2009. Met Qwerty-toetsenbord


Bronnen:
New Cell Phones
Android Authority

De Samsung I5700 Galaxy Lite


Samsung's eerste Android-telefoon was de I7500 Galaxy. Nu komen ze met een lite-versie welke de I5700 gedoopt is. De "gewone" Galaxy baarde opzien door 8GB geheugen onboard mee te leveren. Dit is tot nu toe verreweg het meeste wat er aan intern geheugen meegeleverd wordt. De Hero levert bijvoorbeeld maar 512MB mee. Als je de naam "Galaxy Lite" hoort, vermoed je dat de specificaties minder zijn. Dat klopt ook in dit geval. Er wordt nu nog maar 1-4GB aan intern geheugen meegeleverd (de bronnen online spreken elkaar tegen). Jammer, maar nog steeds beter dan de concurrentie. Ook de camera zou een tikje verminderd zijn: van 5Mp naar 3.2Mp. Verdere specificaties zijn nog niet bekend, maar het zal waarschijnlijk weinig verschillen van wat de I7500 Galaxy heeft. Over de prijs is ook nog niets bekend. Gezien de minder specs zou de Galaxy Lite toch wel zo ongeveer in het budgetsegment terecht moeten komen.


Het kleine broertje van de Galaxy. Met gifgroene kleur.


Bronnen:
Planet Android
Talk Android
Into Mobile
Follow Android
Met dank aan Pinata voor de tip


Nu Nokia nog. Echter, dat zal er wel niet van komen. Ze zijn waarschijnlijk te druk bezig met hun Maemo-platform. Maar ook zonder Nokia lijkt het erop dat er binnenkort weer een hoop leuks te krijgen is met het Android OS.

Volgende: Waarom Google faalt met de Nexus One 03-'10 Waarom Google faalt met de Nexus One
Volgende: Android is hot! 08-'09 Android is hot!

Reacties


Door Tweakers user CLB, dinsdag 8 september 2009 17:16

Nice to read RoD!
Die Motorola Sholes kon ik nog niet, maar dat is een apart apparaatje zeg!
We wachten die meeting maar is af! Maar mooi maatje dat 3,7" groter moet 't niet worden!

Door Tweakers user pat42, dinsdag 8 september 2009 17:25

Interessant. De Touch HD2 ziet er goed uit qua specs, maar de looks vind ik dan weer minder. Jammer dat de Galaxy zo tegenviel, nu is het dus wachten op de volgende ronde Androids.

Door Tweakers user Vagabonding, dinsdag 8 september 2009 17:27

Samsung brengt naast de Galaxy 7500 nog een Android uit : Galaxy i5700 Lite. http://www.androidplanet....hult-samsung-galaxy-lite/

Door Tweakers user RoD, dinsdag 8 september 2009 17:29

Ohja! Die was ik alweer vergeten. Ik denk dat die nog wel een plaatsje verdiend in mijn post. Ik ga em toevoegen zo. Bedankt voor de tip :)

Door Tweakers user CLB, dinsdag 8 september 2009 17:43

@ pat42: Er is nog niks bekend over het design van de HD2 hoor.. :)

Door Tweakers user Anoniem: 69767, woensdag 9 september 2009 23:08

Ik verwacht eerlijk gezegd nog niet dat Motorola de Sholes morgen al aankondigd. Ik denk dat ze het bij hun andere 2 Adnroid toestellen (voorlopig) houden. En pas de Sholes zullen aankondigen rond het einde van het jaar, rond de release van Eclair. Het zou ook een beetje 'raar' zijn een Android 2.0 phone te presenteren, terwijl er nauwelijks nog iets bekend is over Eclair. Tenzij de Sholes op Donut gaat draaien, en dan zou Donut dus al support voor highres moeten hebben. Ik denk echter dat de Sholes gewoon pas later wordt gepresenteerd, iets meer in lijn met de launch plannen van Eclaire.

Door Tweakers user RoD, woensdag 9 september 2009 23:12

Wat zouden ze dan gaan aankondigen? De uitnodiging laat zien dat het Android-gerelateerd is. Dan komt de Sholes toch wel als eerste naar boven... maargoed, we zullen zien.


Door Tweakers user RoD, woensdag 9 september 2009 23:15

Damn, het nieuws gaat ook sneller dan je bij kan houden :P In ieder geval, dat zou inderdaad wel eens kunnen kloppen ja.

Door Tweakers user MaDLiVe, donderdag 10 september 2009 00:18

Mooie lijst RoD, ziet er uit als een mooie tijd voor het android platform. Ben zelf nog steeds enthousiast G!/dream gebruiker. Helemaal na het r00ten van de telefoon ging er een nieuwe wereld voor me open.

Tegen de tijd dat ik mijn abbo weer kan verlengen zijn er gelukkig mooie nieuwere phones met een load meer CPU power. CPU power die android overigens best goed kan gebruiken.

Door Tweakers user Anoniem: 69767, vrijdag 11 september 2009 20:47

De CLIQ ontbreekt nog? :D

Door Tweakers user RoD, vrijdag 11 september 2009 20:50

Ik blijf niet aan de gang :P

Wellicht over een poosje weer een overzichtje :)

Door gassie, woensdag 7 oktober 2009 10:50

die Touch HD2 blijkt toch een WM phone te zijn

Reageren is niet meer mogelijk