Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Android is hot!

Door RoD op maandag 3 augustus 2009 18:00 - Reacties (14)
Categorie: Android, Views: 8.865

Iedereen kent tegenwoordig Google's mobiele OS wel. Android genaamd. En dat voor een OS wat nog maar zo'n twee jaar bestaat. Hoeveel mensen kennen Symbian inmiddels? Behalve ons die-hard Tweakers durf ik toch te betwijfelen dat Symbian (wat inmiddels overgenomen is door Nokia) een grote bekendheid geniet.

Alle fabrikanten lijken nu mee te willen doen met de Android-hype. HTC begon ermee, en inmiddels hebben veel andere grote fabrikanten ook al hun Android-phones aangekondigd, of zelfs al uitgebracht. En leuke telefoons hoor. Ik beschreef er al een aantal in een eerdere blogpost: RoDlog: Welk nieuw Android-toestel gaat het worden?. Maar er komt nog veel meer aan. Wikipedia heeft een leuk overzicht: Klik

Ook schieten de androidcommunities als paddestoelen uit de grond. Alhoewel de meeste nog klein zijn, hebben een aantal fora al een redelijke userbase op weten te bouwen. Natuurlijk kunnen wij niet achterblijven. Daarom hebben we, sinds vandaag, een gloedjenieuw Android-forum waar je al je Android-beslommeringen in kwijt kunt: Themaforum: Android.

Met de Android SDK kun je zelf ook applicaties bouwen. En natuurlijk hebben we een aantal Tweakers die hier al leuk mee aan het spelen zijn geweest. Zo heeft user Balachmar een leuke applicatie in elkaar gezet: Pricewatch Scanner applicatie voor Android. Downloaden kan natuurlijk vanuit de Android Market, of gewoon even z'n QR-code scannen, welke hij als avatar op het forum heeft.

Zelf wil ik ook een Android-telefoon. Helaas moet ik nog even wachten, aangezien mijn abonnement nog loopt. Maar zodra die is afgelopen doe ik graag mee aan de Android-hype.

Ik hoop op een actief Android-forum op GoT. Dan kan het binnenkort ook van themaforum naar "vast" forum :) Mocht je zelf ook geïnteresseerd zijn, maar nog niet helemaal weten hoe het nou zit met Android, dan kun je de FAQ op het forum eens doornemen. Die geeft je een (beknopt) overzicht van wat Android nou zoal inhoudt.

Volgende: Aankomende, interessante Android-telefoons 09-'09 Aankomende, interessante Android-telefoons
Volgende: Welk nieuw Android-toestel gaat het worden? 07-'09 Welk nieuw Android-toestel gaat het worden?

Reacties


Door Tweakers user MaDLiVe, maandag 3 augustus 2009 18:09

Super! Ik ben een poosje druk bezig geweest met het rooten van mijn g1 maar dat is lang niet zo makkelijk als de SPL op een WM telefoon vervangen en dan gewoon nieuwe ROMS flashen.

Het grootste probleem zijn vooral al die kleine communities en de 100 verschillende tutorials, ik raak dan al snel het overzicht kwijt. Hopelijk komt er wat overzicht in het android forum :)

Door Tweakers user RoD, maandag 3 augustus 2009 18:10

Je kan altijd zelf een opzetje maken voor een specifiek topic, ook al kom je er niet helemaal uit. Aanvullingen kunnen altijd nog gegeven worden door mede-Tweakers. :)

Door Tweakers user MaDLiVe, maandag 3 augustus 2009 18:25

Heb erover nagedacht, maar heb er helaas niet de tijd voor, ben er te perfectionistisch voor.

Door Tweakers user Anoniem: 136863, maandag 3 augustus 2009 19:14

Iedereen kent tegenwoordig Google's mobiele OS wel. Android genaamd. En dat voor een OS wat nog maar zo'n twee jaar bestaat. Hoeveel mensen kennen Symbian inmiddels? Behalve ons die-hard Tweakers durf ik toch te betwijfelen dat Symbian (wat inmiddels overgenomen is door Nokia) een grote bekendheid geniet.
Definiëer "iedereen" in die context hierboven eens! ;)

Ga eens voor de gein vragen in je familie/vrienden kringen welk OS je op hun telefoon hebben staan ;)

Of wel niemand kent Symbian, niemand kent Android, alleen omdat Microsoft altijd in het nieuws gehaald word en echt iedereen het heeft weten aardig wat mensen of ze Windows XP of Vista hebben, maar ze weten vaak ook niet eens of ze Home/Pro, Basic/Home Premium, Ultimate 32/64bit? hebben ;)

Al met al Android is een hype, misschien terecht misschien onterecht een veel belovend platform, alleen door een release als een G1 waar nog geen 2 uur fatsoenlijk mee gespeeld kan worden vond ik het al een slechte start maken, en nu ook weer met langzame updates, rare missende features (equalizer?) had ik iets van slechte start, matige begin fase ze moeten het eerst eens waarmaken dat wat ze hypen.

@ hier onder, gok dat toch een zeeeeeer behoorlijk aantal tweakers Symbian kent, sterker nog de meeste Tweakers hier kunnen zo uit de voeten met Symbian phones maar niet met Android phones, maar je doet iig lekker met de hype mee, niet om al te erg te vinden, kan je alleen wel vertellen staar je niet blind op het OS maar ga de telefoon vinden die in z'n geheel bij je past/aan je wensen voldoet. Zo ging ik ook voor de hype en de G1 maar na wat kleine ervaring toch voor een Nokia 5800 gegaan, en wat blijkt wel iets beter maar ook niet van het niveau van mijn vorige telefoon een Nokia 6300, die was gewoon af, een update van die telefoon met een 3/3,5G chipset en ik ruil mijn Nokia 5800 zo weer in! :) Luxe is leuk, een lege batterij/infuus patiënt helaas niet.

[Reactie gewijzigd op maandag 3 augustus 2009 19:27]


Door Tweakers user RoD, maandag 3 augustus 2009 19:17

Och als je Symbian tegen Android afzet durf ik toch wel te zeggen dat meer mensen Android kennen. Ik merk het zelfs binnen mijn familie (1 iemand kent Android, niemand kent Symbian :P ). In mijn vriendenkring (die uit wat jongere mensen bestaat :Y) ) zijn toch wel een redelijk aantal mensen op de hoogte van wat Android is.

Android is er nog niet, maar het heeft wel een vliegende start. Dat niet alles perfect ging ben ik zeker met je eens, maar de ontwikkelingen volgen elkaar snel op :)

Wat betreft "iedereen", daarmee bedoel ik eigenlijk "de Tweaker". Het is inderdaad niet helemaal conform de definitie, maar een beetje meedoen aan de hype vind ik niet erg :+

[Reactie gewijzigd op maandag 3 augustus 2009 19:18]


Door Tweakers user Anoniem: 261542, maandag 3 augustus 2009 20:00

ik denk dat meer mensen iphone kennen dan android. maar ik hoop wel dat android een groot succes wordt.

Door Tweakers user pven, maandag 3 augustus 2009 20:07

Wat heeft dat er nou weer mee te maken? Wat voegt het nou toch toe om bij ieder bericht dat je tikt dwangmatig dat ene woordje 'iPhone' te moeten plaatsen? Mijn inziens helemaal niets, maar dat kan aan mij liggen. :?

Door Tweakers user Vizzie, maandag 3 augustus 2009 20:40

Als er mooie snelle phones voor komen mss mijn volgende mobiele OS, wat ik er tot nu toe van gezien heb qua mobieltjes hoeft t voor mij nog niet.

offtopic: die witte achtergrond is echt heel vervelend.

Door Tweakers user robin5210, maandag 3 augustus 2009 20:57

@Vizzie: Dan is het toch lekker leesbaar....

Door Tweakers user RoD, maandag 3 augustus 2009 21:15

Volgens mij is wit vrij standaard. GoT is het ook... Als je tips hebt voor een mooiere / betere layout mag je wel een DM sturen :)

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 4 augustus 2009 01:05

ik heb stukje geschreven; Root Gamer: Linux/Android enige toekomst? (android how to)
kun je android 'testen' op je pc

Door Tweakers user elmoxx, dinsdag 4 augustus 2009 09:41

Ik denk dat er meer is dan alleen een os. Vraag mensen wat voor telefoon ze hebben en ze weten het. Ik hoor ze al zeggen: 'ik heb een iphone' of 'ik heb een htc' of natuurlijk de nokia.

Als je mensen vraagt: welk os heb jij op je phone? Zullen al veel minder mensen het weten. Hoeveel mensen uit jou vriendenkring weten dat een iphone eigenlijk gewoon osx draait? HTC plaatst android, WM en misschien nog wel meer OS-sen op hun apparaatjes, wat is het nou? Best verwarrend eigenlijk. Ditzelfde met Sony-ericsson, Nokia, samsung. Noem ze maar op.

Volgens mij gaat het er om dat het toestel 'mooi' is en lekker werkt. (en ja, mooi is heel subjectief) Ik heb 3 nokia's, 2 HTC's en nu 1 iphone versleten. Het os kan nog zo goed zijn, maar zolang de hardware er niet goed mee overweg kan blijft het niets. Ik kan me daarom voorstellen dat er ook mensen zijn die nu al Android afkraken, puur omdat het nog niet zo heel lekker loopt op bijvoorbeeld de G1.

Het iphone-os bevalt me uitstekend, het is soms alleen wat lang wachten. Android heb ik geen ervaring mee maar ik verwacht het zelfde. Mijn 6310 Nokia, die deed alles top!

Groot verschil is natuurlijk de mogelijkheid die Android bied om out of the box ook zelf progjes te maken en dingen aan te passen. Ik denk dat dat het sterke uniqe selling point is. Op de Iphone kan ook een hoop, moet je alleen eerst wat gele sneeuw happen. :)

Ok, deze reactie gaat niet echt in op je blogpost.. Ik begon met tikken maar in no time stond dit er. Ach het geeft mijn mening weer iig. :Y)

Door Tweakers user arnoudwokke, dinsdag 4 augustus 2009 10:43

Doet me ineens denken aan een voorval van een paar maanden geleden. Een kennis had de Nokia N96 en probeerde muziek af te spelen, maar het toestel liep steeds vast. Verzuchtte hij: "Of het nu op mijn computer of op mijn telefoon is, Windows loopt altijd wel een keertje vast", en even later "altijd weer dat k*t-Windows van dat k*t-Microsoft. 8)7

Door miquel, zondag 3 januari 2010 21:09

jullie hebben het de hele tijd over android, maar weet nog steeds niet het verschil tussen die symbian. ik lees niet wat het verschil is maar alleen wat je er mee kan en de opties. in elke forum wordt ik er maar niet wijzer van wat het verschil is, kan iemand mij een goede site geven waar het duidelijk weergegeven is.
uiteindelijk ligt het aan je gevoel wat je kiest denk ik met alles.
bv heb ik liever iphone dan hero doordat muziek beter klinkt belangrijkste optie.
welke heeft een betere besturing, sneller internet. sterker tel. en meer opties en het vergroten van je opties/capaciteit. want zit nog steeds te twijfelen,

Reageren is niet meer mogelijk