Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Welk nieuw Android-toestel gaat het worden?

Door RoD op woensdag 15 juli 2009 21:16 - Reacties (20)
Categorie: Android, Views: 13.750

Ik zit al een tijdje te kijken naar telefoons die op Android draaien. Ik ben een fan van de producten die Google maakt, en wat betreft besturingssystemen voor de telefoon, komt Android het dichst in de buurt van wat ik wil op een smartphone.

Android is de laatste tijd snel in opkomst gekomen. De eerste toestellen zijn uit (De G1, de Magic), en er zijn veel toestellen in aantocht. Maar welke telefoon moet het worden? Ik ben er nog niet uit. Geeft ook niet, want m'n abonnement is nog niet afgelopen. Maar het is verdomd leuk om te kijken naar wat die apparaatjes allemaal kunnen, en welke bovenaan m'n verlanglijstje staat. Een klein overzicht van wat mij interessante telefoons lijken...De HTC Hero
HTC's laatste Android-telefoon. Nog niet uit, maar afgaande op het ABO-topic op GoT zou het niet al te lang meer moeten duren.Wat zien we hier? Allereerst dat HTC een eigen interface ontworpen heeft voor Android: Sense, een widget-achtige interface. Nu heeft Android zelf ook al een prima interface, dus dit hoeft niet per se een pluspunt te zijn.. maar ik vind het wel aardig. Ook leuk is dat de telefoon een volwaardige flash-speler heeft. Dat zie je op telefoons doorgaans toch wel anders. De telefoon heeft ook een 3,5mm-aansluiting, dus je kunt er prima je eigen oordopjes in stoppen.

De Hero ziet er naar mijn mening lekker strak uit. Nog steeds een krom uiteinde, net als bij de G1, maar ach. Je krijgt er wel een leuke trackball-feature voor terug, welke naar mijn mening erg goed werkt. Het is een verademing ten opzichte van de G1 en de Magic, welke ik niet bepaald mooi vind.

Bij dit alles is het prijskaartje nog best aardig. Voor 440 euro kun je de telefoon los krijgen. Met een abonnement is het ding dus prima te betalen. Ook wel zo prettig. Voor een iPhone ben je zo ongeveer het dubbele kwijt.

Overige noemenswaardige specificaties:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
 * Android Cupcake 1.5 OS
  * Volwaardige Flash 9 support in de browser
  * Quadband GSM, GPRS & EDGE: 850/900/1800/1900/2100 MHz
  * HSDPA, WCDMA (tot 384kbps up & 7.2Mbps down): 900/2100 MHz
  * Wifi 802.11b + 802.11g
  * Bluetooth 2.0 met A2DP Stereo ondersteuning
  * GPS + a-GPS
  * Trilalarm
  * Tiltsensor
  * Digitaal kompas
  * HTC ExtUSB
  * 3,5 mm audiojack
  * Exchange ondersteuning (out of the box)
  * Audio: AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, QCP, MP3, WMA, WAV, MIDI, M4A
  * Video: WMV, ASF, MP4, 3GP, 3G2, M4V, AVI


Zie ook het uitstekende topic op GoT, waar je alle informatie vindt.

De Samsung Galaxy I7500
Samsung's eerste Android-telefoon. En het lijkt een mooie telefoon te gaan worden. Ook deze is namelijk nog niet uit. In Duitsland is deze telefoon al wel te krijgen, en de eerste Tweaker heeft deze telefoon al in handen.

http://tweakers.net/ext/i/1244445217.jpeg
Wat zien we hier? Een typisch Samsung-uiterlijk. Lekker strak en geen krom uiteinde zoals bij de Hero. Grote voordeel van deze telefoon is het AMOLED-scherm. Wat mij betreft is een AMOLED-scherm eigenlijk niet meer weg te denken. Het is zo'n stuk beter dan traditionele LCD-schermpjes dat het mooi zou zijn als iedereen van AMOLED gebruik maakte. De Hero doet dit helaas niet. Voor de rest komen de specs van de beide toestellen redelijk overeen. Een noemenswaardig verschil is nog dat de Galaxy standaard met 8GB intern geheugen geleverd wordt, waar de Hero het slechts met 512MB moet doen.

De Galaxy maakt verder gewoon gebruik van de standaard Android-interface.

Nadelen? Die zijn er helaas ook. De Galaxy heeft wat weinig RAM-geheugen. Volgens het forumtopic is er 94MB beschikbaar voor Android. In vergelijking met andere telefoons, en tevens andere Android-telefoons, is dat wat weinig. Hoeveel verschil dat maakt? Ik weet het niet. Het zou kunnen dat het in de toekomst, met een nieuwe versie van het OS, een belemmering op gaat leveren. Of dat je simpelweg minder apps kunt gebruiken. Het is iets om nog even af te wachten, in ieder geval.

Topic op GoT.

De SonyEricsson Rachael
Ook deze telefoon is nog niet uit. Ook is er bij lange na niet alles nog van bekend. Op GoT vind je hier ook nog geen topic van. Er is wel het nodig over te melden. Zo valt deze telefoon onder de Xperia-lijn van SE, en zal SE ook met een eigen skin voor Android komen, net als HTC met Sense. Een impressie van hoe dat eruit komt te zien kun je in het volgende filmpje vinden:


Goed, dat is de UI, maar de telefoon zelf, hoe komt die eruit te zien? Nou zoiets:

Ook een heerlijk strak telefoontje. Eigenlijk ziet deze er het best uit, naar mijn mening.

Qua specs is nog lang niet alles bekend, maar het schijnt dat de Rachael een Snapdragon-cpu zal krijgen, welke zijn werk doet op 1Ghz. Dat zou deze telefoon tot de snelste Android-telefoon maken zodra deze uitkomt. Wellicht dat de Rachael het nodig heeft, met de skin die SE gebruikt. Het zal in ieder geval soepel moeten kunnen lopen, als je beseft dat de Hero het met bijna de helft van die snelheid moet doen, en het er toch allemaal vrij soepel uitziet in de filmpjes.

Zoals gezegd, van deze telefoon is er niet zoveel bekend. Maar de telefoon ziet er goed uit, de UI ziet er goed uit.. en SE's eerdere Xperia-telefoon liet zien dat het telefoons met goede specs kan maken. Dit wordt ongetwijfeld een goede concurrent voor de andere Android-telefoons.


En dan nog iets anders. Bij een smartphone is het voor mij erg belangrijk dat de multimediasupport goed is. Ik wil zonder gezeik al mijn audio- en videofiles af kunnen spelen, en het liefst ook met de functionaliteit die ik van PMD's gewend ben: folder-based browsing, dynamic playlists, custom equalizers, enz. Tot nu toe kan geen enkele telefoon dit bieden. De Meizu M8 leek in de buurt te komen, maar daar ben ik inmiddels vanaf gestapt. De meeste WM-telefoons zitten nog zonder 3,5mm-aansluiting (al is het wel in opkomst) en werken doorgaans niet prettig mbt multimedia. Bij de iPhone bepaalt Apple hoe jij je bestanden afspeelt, en wat voor bestanden je afspeelt. Dat is, net als bij de iPod-lijn, behoorlijk beperkt.

Ik hoop dat Android hier voor mij een einde aan brengt. Niet zozeer door de standaard multimedia-functionaliteit... maar door een applicatie die precies doet wat ik wil. Een Rockbox-applicatie zou hierbij erg mooi zijn. Als zo'n applicatie daadwerkelijk in elkaar gezet zou worden dan zou mijn overstap naar Android meteen een feit zijn. Maargoed, wellicht komt een andere partij nog met een leuke applicatie op dat gebied. Bij de andere mobiele operating systems zie ik niet zo gauw fatsoenlijke multimediasupport ingebouwd worden.

Het blijft afwachten. Er is nog geen Rockbox, en de hierbovengenoemde telefoons zijn ook nog niet uit. Maar zoals ik al zei, mijn abonnement is nog niet afgelopen, dus ik blijf de ontwikkelingen gewoon lekker vanaf de zijlijn volgen.

Volgende: Android is hot! 08-'09 Android is hot!
Volgende: De Meizu M8 leeft nog 06-'09 De Meizu M8 leeft nog

Reacties


Door Tweakers user GrooV, woensdag 15 juli 2009 22:18

Geen van de drie gaat het worden. Er zou een soort blackberry bold met touchscreen moeten komen en dan met Android erop. Dat zou killer zijn, en dan ook nog de accuduur van een blackberry!

Door Tweakers user Anoniem: 69767, woensdag 15 juli 2009 22:24

Welcome aboard, RoD. Android zal je niet teleurstellen.

Het is moeilijk aan te geven welk toestel je het beste kunt kopen wanneer je abonnement afloopt, want er staat een boel leuks op stapel bij de telefoonfabrikanten..want zo'n beetje iedereen heeft wel een Android telefoon in ontwikkeling, de vraag is alleen welke Q3 / Q4 van dit jaar halen met behoorlijke specs.

Ik zou ook eens kijken naar de Samsung Bigfoot (als je een fysiek keyboard wilt) of de Samsung Spica. Zie hier info & screens:

http://www.mobilecowboys.nl/mobilerumours/9710

Acer komt ook nog met een toestel. Verder gaat het gerucht dat Dell ook komt met een Android toestel. Gezien de kwaliteit van hun vroegere Dell Axim PDAs kijk ik naar hun product erg uit. Ik geloof dat jij erg van PMDs houdt, ook Archos komt met een Android phone met veel media-ondersteuning.

Neem een kijkje op:

http://en.wikipedia.org/w...ating_system)#Forthcoming

Voor een redelijk complete lijst van aangekondigde toestellen, maar is niet compleet - zo staat Motorola er niet tussen terwijl die er wel een in ontwikkeling hebben evenals al genoemde Samsung staat geloof ik niet in de lijst.

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 juli 2009 22:30]


Door Tweakers user RoD, woensdag 15 juli 2009 22:40

Nuttige post Only.Holoris :) In dat lijstje staan een aantal toestellen waarvan ik het bestaan nog niet afwist. Die ga ik ook in de gaten houden.

Ben zeker benieuwd wat Archos er van gaat maken. Was er vroeger erg fan van, en ze hebben bewezen mooie apparaatjes te kunnen bouwen.

Door Tweakers user boe2, donderdag 16 juli 2009 01:01

Mijn G1 zal nog wel (hopelijk) een paar jaar meegaan, maar als ik nu een nieuwe zou moeten kiezen zou ik voor de HTC Hero gaan. Ik vind het design eigenlijk wel heel slick en de sense interface ziet er prachtig uit (heb sense op mijn G1 geprobeerd, maar daarop is hij eigenlijk te traag).

Door Tweakers user PhoenixT, donderdag 16 juli 2009 01:10

Leuke post, ik wil ook graag aan de Android :)

Ik wilde eerst een Galaxy gaan halen, maar toen de Hero werd aangekondigd begon ik te twijfelen tussen de Hero en de Galaxy. De Hero is meer voorbereid op de toekomst qua specs, maar heeft geen flitser. Veel smartphone gebruikers vinden een flitser onzin, maar voor mij is zo'n ding echt belangrijk. Ik maak vaak foto's met m'n mobiel, vooral met het uitgaan (donker) en de flitser heeft ook regelmatig m'n "leven gered" als ik bv. mijn fietssleutel in de bosjes/gras had liggen. Ik vind de Hero ook minder mooi (die kin!), de Galaxy ziet er wel goed uit.

Het was dus een dilemma, totdat de Sony Ericsson "Rachael" werdt aangekondigd. Heeft niet zo'n lullige ARM11 528 CPU als HTC voor z'n telefoons gebruikt (en die ook in de Galaxy zit) maar een Snapdragon: een SoC met een 1Ghz CPU van dezelfde generatie als die van de iPhone 3GS (iPhone heeft 600mhz versie) en met een GPU'tje erbij die iets sneller is als die van de iPhone 3GS. Hij heeft ook een 8MP camera én een flitser! Hij zal waarschijnlijk ook Android 2.0 "Donut" draaien. Deze wordt hem zeker! (Behalve als een nóg betere Android phone wordt aangekondigd ;) )

Door Tweakers user Zpottr, donderdag 16 juli 2009 01:40

Wat mij betreft is een AMOLED-scherm eigenlijk niet meer weg te denken. Het is zo'n stuk beter dan traditionele LCD-schermpjes dat het mooi zou zijn als iedereen van AMOLED gebruik maakte.
Totdat je zo'n scherm een keer buiten in de zon wilt gebruiken ;) dan blijkt transflectief LCD verre van perfect maar wel bruikbaar, maar OLED een bijna perfecte metallische spiegel, helaas.

Door Tweakers user Anoniem: 69437, donderdag 16 juli 2009 03:57

Als ik een telefoon koop, wil ik eentje waar ik m'n muziek op kan zetten. Dat betekent dat het Vorbis-support moet hebben en er moeten oordopjes in kunnen. Ook wil ik graag root-rechten hebben.

Ik heb zo het idee dat ik de komende 10 jaar nog geen telefoon koop.

Door Tweakers user Anoniem: 69767, donderdag 16 juli 2009 08:05

@Zpottr, ik denk dat je de telefoon veel vaker niet precies in de zon gebruikt dan wel. En zo veel hoge zonuren in NL hebben we nou ook weer niet. Bovendien, is fel zonlicht sowieso een probleem bij touchscreens. Ook bij LCD is het slecht leesbaar en dus onhandig als je een nummer moet intoetsen of reageren op een kort SMSje zonder fysiek keyboard maar via het display. Het is echt een minor issue AMOLED vs LCD.

[Reactie gewijzigd op donderdag 16 juli 2009 08:06]


Door Tweakers user himlims_, donderdag 16 juli 2009 08:57

* himlims_ heeft een G1, met te weinig cpu power
ik wacht op de eerst volgende android, met snelle(re) cpu, en qwerty (eens qwerty op je telefoon, ga je nooit meer terug :+)

Door Tweakers user boe2, donderdag 16 juli 2009 09:07

wat toetsenbord betreft heeft himlims wel een punt: Sinds ik de G1 met fysiek toetsenbord heb wil ik nooit meer een telefoon zonder toetsenbord :)
Ben overigens wel tevreden over de snelheid van de G1. Je moet er alleen geen sense op proberen draaien :+

Door Tweakers user himlims_, donderdag 16 juli 2009 11:40

@boeboe; klopt (althans niet te veel tooltjes), maar via xda-developers kun je leuke custom roms downloaden. en de mhz van je device van 385 naar 580 (oid) zetten
met root-access en app2sd kom je al een heel eind

[Reactie gewijzigd op donderdag 16 juli 2009 11:42]


Door Tweakers user RoD, donderdag 16 juli 2009 12:04

@DOT: eens, dat zoek ik ook. Een Rockbox-applicatie zou Vorbis moeten ondersteunen.

@Qwerty-keyboard: ik denk dat ik er maar niet aan begin dan :P De keuze in Qwerty-toetsenborden is vrij beperkt, en maakt de telefoon dik. Ik hou het eerst maar eens bij een onscreen toetsenbord, het liefst met haptic feedback.

Door Tweakers user MaDLiVe, donderdag 16 juli 2009 12:54

Hier ook een gelukkig Android gebruiker, na jaren van windows mobile heb ik na mijn terugkomst in NL gelijk de G1 aangeschafd. Android stelt niet teleur! Werkte erg soepel en vlot, alleen de chaos in utilities is op een begeven moment niet leuk meer. Zou leuk geweest zijn als je dingen kon sorteren. Helaas is de G1 ook een achterhaalde telefoon, bij release was de hardware al 2 jaar verouderd ten opzichte van de concurrentie. Maargoed voor early adapters valt er niet zoveel te kiezen right.

Helaas merk ik dat android de laatste tijd niet meer vooruit te branden is. Misschien toch maar eens de telefoon rooten :)

Dan nog een laatste ding, ik wou ook nooit een qwerty bordje, wat er vooral mee te maken heeft dat de onscreen boardjes in WM briljant waren, dan doel ik dus op de gemodde keyboardjes die vooral met de release van de Touch Diamond hun intrede deden. Echter ben ik bij android super blij met een fysiek qwerty boardje, het onscreen keyboard van Android werkt niet fijn.

De nieuwe aangekondigde toestellen vind ik niet heel erg bijzonder om eerlijk te zijn.

Mijn droomandroid toestel:
- Snapdragon platform
- MicroSd uitbreidingsslot
- 2 camera's
- Aardige sloot RAM (minimaal 256MB)
- AMOLED scherm (wow wat zijn die dingen mooi)
- Wifi, BT, GPS, kompas
- Lekker dun
- fysiek qwerty bordje, zonder dat het toestel te dik wordt, dit moet mogelijk zijn toch :P
- Geen SE, na jaren fan te zijn geweest van SE ben ik daar officieel vanaf.

Door Tweakers user SPee, donderdag 16 juli 2009 14:37

Bij Android magazine zag ik de telefoon van General Mobile: DSTL1. Geen idee of deze naar NL komt. Het zou die of de Rachael worden voor mij ;)

Door Tweakers user RoD, donderdag 16 juli 2009 14:39

Ziet er leuk uit. Heeft wel iets van de HTC WM-phones :) Wel jammer van het kleine scherm met maar 262k kleuren.

Door Tweakers user Zpottr, donderdag 16 juli 2009 16:26

@Only.Holoris, donderdag 16 juli 2009 08:05:
Heb je het ooit geprobeerd :) ? Geloof me, het is geen minor issue. Ook niet in Nederland.

Door Tweakers user Alex), donderdag 16 juli 2009 16:57

Geen van de drie.

* Alex) blijft lekker bij Windows Mobile

Door Pasqualino, donderdag 16 juli 2009 19:03

Goedenavond mensen,
Ik zit in een dilemma, de Jet of de Galaxy?
De Jet vind ik persoonlijk mooier maar wat zijn de grote verschillen behalve dat de jet niet op google android draait?

Ik wil de telefoon gebruiken om te bellen (ja echt) mail checken, smsen, muziek luisteren, voor navigatie, internet, youtube en beheer agenda.
Op mijn laptop maak ik veel gebruik van de google agenda, kan deze ook op 1 of beide telefoons gebruikt/beheerd worden?

En de laatste vraag, wat zal de Galaxy ongeveer los gaan kosten?

Alvast enorm bedankt!

Door Tweakers user RoD, donderdag 16 juli 2009 19:08

Ehh, het is hier geen helpdesk.

Door Tweakers user Anoniem: 445170, woensdag 22 augustus 2012 11:33

Goed artikel. Het is inderdaad lastig om te bepalen welke telefoon bij je past. Je geeft een mooie vergelijking van de telefoons. Ik heb een test gedaan om te zien welke telefoon bij mij past. Doen jullie ook wel eens zo'n test? Was voor mij wel handig om erachter te komen wat ik wil.

Reageren is niet meer mogelijk