Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Creative creative?

Door RoD op woensdag 29 april 2009 16:52 - Reacties (27)
Categorie: Portable (media) devices, Views: 128.166

Cryptische titel. Maar we hebben het hier over Creative, fabrikant van onder andere draagbare mediaspelers. Het is een van de bekendste merken op PMD-gebied. Ze hebben vele successen geboekt met spelers zoals de Creative Zen en de X-Fi-versie, en met name met de Creative Zen Vision:M. Laatstgenoemde verpletterde toentertijd de iPod Video, en werd op vele PMD-fora geroemd. Het was tevens Creative's laatste harde schijfspeler: de opvolger van de Vision:M was namelijk de Zen. En hiermee houdt het succesverhaal van Creative eigenlijk op. De fabrikant is de laatste tijd niet meer in staat om een fatsoenlijk product op de markt te zetten. Laten we eens kijken wat Creative allemaal gepresteerd heeft, en of ze niet eens moeten overwegen om een andere naam aan te nemen.

De Zen Stone
http://www.anythingbutipod.com/archives/images/creative-zen-stone.jpg
Een klein simpel spelertje die duidelijk moest concurreren met de iPod Shuffle. Goed. Wat doet Creative vervolgens? 2x de speler vernieuwen, door allereerst er een schermpje op te plakken en vervolgens er een speaker op te zetten. Leuk, maar doe het dan meteen goed. 2x een simpel spelertje een update geven is niet echt spannend. De tegenhanger van de Stone, de Sandisk Sansa Clip, was wel meteen goed.

De Zen Wav
http://www.anythingbutipod.com/archives/images/creative-zen-wav-stand3.jpg
Een verkapte Zen V met een speaker. Blijkbaar was men bij Creative spontaan fan van speakers. Wederom een beetje een nutteloze aankondiging van een nieuwe speler.

De Muvo T100
http://www.anythingbutipod.com/archives/images/creative-muvo-t100.jpg
De oude Muvo-serie komt weer tot leven. In het oertijd van de PMD's waren dit soort spelers misschien leuk, nu is het een 13 in een dozijn-speler die werkelijk waar niets toevoegt aan de markt. Elk merk, zelfs de meest obscure, hebben een dergelijke speler. Daarnaast had Creative al de Zen Stone.

De Zen Krystal
http://www.anythingbutipod.com/archives/images/zen-krystal.jpg
Een Zen Stone Plus. Maar dan met een portrait mode formfactor in plaats van landscape. Goed, er zit dit keer wel een pedometer bij, maar eigenlijk is de nieuwswaarde 0,0. En wederom moet er een geheel nieuwe speler van gemaakt worden.

De Zen Mozaic
http://www.anythingbutipod.com/archives/images/zen-mozaic-main.jpg
Een mozaïek van kleurtjes. Leuk, dat lijkt nieuw. Helaas is het gewoon een combinatie tussen de Wav en de V-versies. Wederom niets nieuws, behalve wat onhandige knopjes in de vorm van een mozaïek, en bijbehorende slappe prestaties.

De Zen Moo
http://www.anythingbutipod.com/archives/images/zen-moo.jpg
Blijkbaar neemt Creative zichzelf ook al niet meer serieus. Een brak uitziende speler in de vorm van een koeiengezicht met min of meer dezelfde specs als de vorige spelers. Ik ga hier verder ook niets meer over zeggen. Moo. Inderdaad.

En dan, vandaag op de Frontpage van T.net, nieuws over een nieuwe speler van Creative. Als het op de FP van T.net staat, dan moet het wel nieuws zijn, want er is zelden nieuws over draagbare mediaspelers te vinden op Tweakers. Creative zal nu wel met wat goeds gekomen zijn, niet waar? Fout. Zoals te lezen valt in nieuws: Creative kondigt Zen MX-mediaspeler aan, kunnen we binnenkort een soort-van Creative Zen verwachten. Alweer. Alleen dit keer met de verandering dat er minder codecs ondersteund worden. In plaats van de al niet al te beste codecsupport van de Zen te verbeteren is er gekozen om een aantal videocodecs eruit te slopen en een obscuur onbekend formaat (namelijk CMV) er voor in de plaats te brengen. Het is werkelijk waar om te huilen.

Nu is het niet erg om af en toe eens een weinig spannend model op de markt te brengen, bijvoorbeeld om je range van producten wat te vergroten. Echter, wat Creative doet is oude spelers opnieuw uitbrengen, daarbij een paar hele kleine dingetjes veranderen, en dat onder een nieuwe naam uitbrengen. Met de aankondiging van de Zen MX hebben ze het toppunt bereikt. Een nieuwe speler lanceren met slechtere specs dan zijn voorganger. En dat moet dan een van de meest vooraanstaande PMD-fabrikanten voorstellen? Creative is de laatste tijd behoorlijk in mijn achting gedaald, en inmiddels hebben ze het dieptepunt bereikt. Creative verdiend de naam die ze hebben al lang niet meer.

Hopelijk kijkt de consument eens verder dan de bedrijven die een grote naam hebben. De beste fabrikanten krijgen helaas maar weinig aandacht. Samsung, Sony, Cowon, iriver.. stuk voor stuk hebben ze in de afgelopen tijd betere producten uitgebracht. Het is te hopen dat de consument hier wat meer oog voor krijgt, zodat ze bij Creative zichzelf eens achter de oren kunnen gaan krabben.

Volgende: Gekke PMD's: koeien, konijnen, muizen en andere aparte meuk 06-'09 Gekke PMD's: koeien, konijnen, muizen en andere aparte meuk
Volgende: 2376 in Runescape 04-'09 2376 in Runescape

Reacties


Door Tweakers user EnzoMatrix, woensdag 29 april 2009 17:06

Ja goed, Ze spreken wel andere doelgroepen aan met elk speeltje.
De Moo zal vast niet voor die hard gadget mensen zijn, maar wellicht voor de sims2 spelende mensen bedoelt zijn?

Minder codecs voor de nieuwe crative maakt het goedkoper. Dat is voor sommige ook wel een (ver)koopargument.

En volgens mij is je conclusie (hopelijk krijgen sony,iriver en samsung meer aandacht) een beetje scheef. De mensen die het willen vinden, die vinden het wel. Een beetje consument anno 2009 doet onderzoek (hetzij in de etalage, hetzij op het wereld wijde web).

Vind dat je wat hard van stapel loopt. Ik bedoel, sommige auto's zijn intern ook hetzelfde, maar schakelen net ff wat sneller, of hebben net ff de deurklink ergens anders :)
Over smaak valt niet te twisten zeggen ze wel eens.

Door Tweakers user RoD, woensdag 29 april 2009 17:09

Het aanspreken van andere doelgroepen valt wel mee. De verschillen zijn marginaal. Als je verschillende doelgroepen aan wilt spreken moet je dat niet zo doen.

De lagere prijs van de MX valt ook wel mee. Het scheelt maar weinig. Daarnaast vind ik het een beetje zwak om je producten te cripplen om een lage prijs te bewerkstelligen. Daar hebben we de noname Chinese PMD-prut voor.

Ik vind zeker niet dat ik te hard van stapel loop. Creative biedt gewoon veel te weinig. Toch hebben ze een grote naam. Waarschijnlijk omdat het geen Aziatisch bedrijf is. En dat is jammer.

Door Tweakers user EnzoMatrix, woensdag 29 april 2009 17:16

Dat je doelgroepen niet zo moet aanspreken is een non argument denk ik? Ik bedoel, het is een bedrijf met vast hier of daar wel marketing en sales knowhow?

Dat _dit_ voor _mij_ ook een nietszeggend product is, neemt niet weg dat het misschien wel verkoopt.

en wat ik zei over de consument, die vind Sony wel als ze het willen. In mijn omgeving is het gewoon Apple wat de klok slaat, en ik ben de enige met een (reeds antieke) Zen 2GB

Ik denk dat de consument wel weet wat er te koop is. En Creative geniet volgens mij al niet zo een goede naam omdat het de geluidskaarten ook niet goed genoeg ondersteund voor de die hards, dus die haken af. en het enige wat dan overblijft (zie ook de Zen Moo) is de casual markt (bij gebrek aan een betere naam). En die proberen ze voor zich te winnen met een overvloed aan keuzes. Ik weet tegenwoordig al niet meer welke koffie ik moet hebben (doe maar normaal zou ik zeggen).....

en PS. Creative was voorheen synoniem aan muziek (nu niet meer zo sterk)....Sandisk is voor mij nog steeds opslag. Het gaat voor een groot deel toch om associaties die je hebt met producten en merken, en of je die vervolgens meeneemt in je beslissing een mpd te kopen de ja de nee.

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 april 2009 17:20]


Door Tweakers user pcprutser, woensdag 29 april 2009 17:46

Ik heb een jaar lang de Zen Vision: M 60gb gehad, en hij is mij toendertijd goed bevallen, maar mede door de omvang heb ik toen besloten om een compactere iPod Classic 160gb te kopen, en ik heb er nog geen moment spijt van gehad!
Het was een goede speler, maar hij was nogal groot, lomp, nummers selecteren ging wat lastig (omdat je steeds je vinger moet optillen ed)..

Verder vond ik de radio echt een groot pluspunt! Ook was het praktisch om je foto camera erop aan te sluiten, en de foto's erop over te zetten :D

Maar idd, Creative krijgt een beetje een simpele lijn aan mp3-spelers :s beetje jammer!

Door Tweakers user RoD, woensdag 29 april 2009 17:53

Dat je doelgroepen niet zo moet aanspreken is een non argument denk ik? Ik bedoel, het is een bedrijf met vast hier of daar wel marketing en sales knowhow?
Daar geven ze in ieder geval geen blijk van. Ik denk dat het armoede is. Waarschijnlijk zitten ze gewoon zonder goede ideeën.
Dat _dit_ voor _mij_ ook een nietszeggend product is, neemt niet weg dat het misschien wel verkoopt
Als het zou verkopen zou je er meer van hebben moeten gehoord. Verder dan wat lullig aankondigingen bij de die-hard PMD-fora komt het niet.

Daarnaast is dit niet de casual markt. Casual is tegenwoordig een mooi groot scherm met audio- en videoafspeelmogelijkheden. Creative bedient met de Stone-achtige spelers de onderkant van de markt, en dat hoef je niet met X aantal verschillende uitvoeringen te doen die onderling nauwelijks verschillen. En dat terwijl ze op dit moment juist een product missen in het middensegment.

Het verkoopsucces van de Vision:M, en in mindere mate de Zen, is nooit meer teruggekomen. Het enthousiasme is behoorlijk naar beneden gegaan bij de meeste mensen. Dit is goed te zien op Anything But iPod, waar ik de meeste linkjes vandaan heb. Er is veel kritiek, niet alleen van mij.

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 april 2009 17:58]


Door Tweakers user Anoniem: 244442, woensdag 29 april 2009 20:34

Hmm. Ik mis de Zen X-Fi. Ik heb hem zelf, fijn spelertje. als je het mij vraagt zijn ze daarmee een hele goede kant op gegaan. Ik bedoel daarmee dat ze vooruitzijn gegaan doordat de X-Fi technologie is toegepast. Je merkt het wel, helaas moet ik wel zeggen dat het een beetje een aftreksel is van de echte 'X-Fi' technologie. Het is een softwarematig zootje. Als je de crystalizer uitzet lijkt het wel alsof hij de muziek extra slecht afspeelt, maar als je hem op max zet, dan klinkt het wel lekker.
Kun je hem er niet bij zetten?

Door Tweakers user RoD, woensdag 29 april 2009 20:35

De Zen X-Fi is een verbeterde X-Fi. Geen wanproduct, imo, maar ik poogde hem onder de "Zen" te scharen, in mijn eerste alinea. Ik zal het wat duidelijker aangeven.

Door Tweakers user Cyphax, woensdag 29 april 2009 22:14

Een vriend van mij heeft zo'n 16GB Zen X-Fi. Ding heeft een hoop potentie: kaartlezertje, wifi, speaker (nou daar moet je van houden), ondersteunt best wat formaten... maar eigenlijk is de kaartlezer niet zo super, hij integreert het geheugen niet - is dat echt zo moeilijk of duur? Cowon kan het ook. Wifi is ook erg beperkt nuttig, je kunt er weliswaar mee chatten maar dan alleen via de dienst van Creative. En zo worden er ook wat formaten niet ondersteund waarvan ik alleen maar kan denken: waarom niet? Ook dat doet Cowon veel beter. Waarom laten ze zoveel steken vallen? Ik denk omdat de meeste mensen dat helemaal niet erg vinden, wij willen toch net iets meer en daarmee vermoed ik dat we helemaal niet de doelgroep zijn. Ik denk dat Cowon zich bijvoorbeeld wat meer richt op de wat meer eisende gebruiker.

Wat deze nieuwe Zen toevoegt weet ik ook niet. Echt, ik heb geen flauw idee. Dat was dus ook mijn eerste reactie bij het bericht. Met pijn en moeite hebben ze het voor elkaar gekregen om dat ding minder formaten te laten slikken en de formaten die ze droppen zijn nou ook weer niet exotisch. Misschien heeft het te maken met de chipset in het ding, als die het niet kan afspelen houdt het op. Kan de prijs wel lager zijn, maar ik heb er weinig aan.

Door Tweakers user Faust, donderdag 30 april 2009 01:03

Het moet zo vermoeiend zijn om altijd maar de ipod te willen vermijden.
Ik had hetzelfde vroeger hoor, ik wilde geen ipod. Kwam er niet in.
Creative. Rio. Iriver. Noem ze maar, stuk voor stuk heb ik ze allemaal gehad. Ik probeerde de ideale pmd te vinden met bovengenoemde troep. Allemaal misten ze iets. Ook al ondersteunde ze 50 formaten waarvan je er 49 nooit zou gebruiken. En zo ging ik maar door. Wordt de Zen beter? Misschien is die nieuwe Rio wel praktisch te besturen.. Er kwam geen eind aan.

..Tot ik er op een dag achter kwam, dat ik gewoon een ipod zocht.
"Maar een mp3 speler moet OGG ondersteunen!!! en, en FLAC!!!!"
Wat een dikke onzin bedacht ik me toen. 99% van alle muziek op mijn pc was niet OGG en niet FLAC. Welke idioot gaat FLAC op zijn mp3 speler met beperkte capaciteit zetten? bedacht ik me ineens.
Waarom had ik dan een duizendmaal gelezen dat de ipod oh zo slecht was, en ik mezelf tekort deed door een mp3 speler aan te schaffen welke geen OGG ondersteuning had?

Door mensen zoals jij, I guess : D

Wat ik zocht was: goed geluid, goede software om de muziek erop te zetten, goede batterylife, goede oordopjes, veel geheugen, makkelijke, snelle interface.
Ik kwam erachter dat er een reden is waarom 1 enkele mp3 speler torenhoog boven alle anderen domineert. Toen ik me dat realiseerde was ik verlost. Eindelijk kon ik gewoon overal waar ik heenging mijn muziek meenemen en beluisteren. Die rust ineens, en de prachtige muziek ook.

Mijn tip: geef het gewoon op. Hoe lang wil je doorgaan hiermee? Koop gewoon een ipod en stop je tijd in nuttige zaken, zoals muziek luisteren op je ipod. Ik beloof je dat je geen spijt krijgt ervan.

Je schrijft heel goed, en het leest echt lekker weg hoor. Alleen zonde dat het zo een verloren strijd is die je lijkt te voeren ;(

[Reactie gewijzigd op donderdag 30 april 2009 01:10]


Door Tweakers user RoD, donderdag 30 april 2009 04:58

Tsja, dat jij je mee liet slepen met de mensen die je zeiden dat je geen iPod moest kopen, is jouw probleem. Blijkbaar is de iPod een goede speler voor jou. In ieder geval niet voor mij. Ik zoek gewoon een aantal zaken in een PMD, en Apple biedt dat niet. Ik voer overigens geen strijd. Iedereen moet lekker zelf weten wat ie koopt, en ik verkondig lekker mijn mening :Y)

Los van dat vraag ik me uberhaubt af wat dat van doen heeft met hetgeen dat ik hier opschrijf. Het gaat over Creative namelijk.

Enne, iPod goede oordopjes? :X Prachtige muziek? Sorry, maar dat kan ik niet serieus nemen.

Door Tweakers user Faust, donderdag 30 april 2009 08:21

Wellicht zoek je iets wat de massa niet heeft. Iets wat helemaal voor jou gemaakt is, perfect afgestemd op jouw eisen. Het kan een leuke zoektocht zijn hoor.
Welke pmd heb jij overigens? Ben nu wel benieuwd :D

Door Tweakers user 0X55AA, donderdag 30 april 2009 10:58

Mijn eerste gedacht bij die Moo: "I must have one!" :D Zalig mp3tje toch?

Door Tweakers user RoD, donderdag 30 april 2009 11:32

@Faust: Is het dan zo moeilijk te begrijpen dat er ook mensen zijn die simpelweg niet vinden wat ze zoeken in een iPod? Ik ben echt niet de enige hoor.

Ik heb trouwens een Sandisk Sansa Clip, en zit te kijken naar een Cowon S9 of een Sony A820.

Door Tweakers user EnzoMatrix, vrijdag 1 mei 2009 15:17

Volgens mij zeggen we allemaal wel hetzelfde, Creative is niet meer wat het geweest is, en we zoeken allemaal iets anders dan Creative want Creative zuigt op dit moment.

Maar ik lees tussen de regels door dat het je stiekem gaat om:
Dit is goed te zien op Anything But iPod, waar ik de meeste linkjes vandaan heb. Er is veel kritiek, niet alleen van mij.
ik wil niet flamen ofzo, maar met zo een 'bron' weet ik eigenlijk ook wel wat je wilt zeggen :)

en stiekem vind ik die Cowon S9 (net ff opgezocht) erg veel gelijkenis tonen qua specs met een Ipod.Dus om nou te zeggen dat je zo anders bent omdat Apple je niet kan bekoren, volgens mij wil je gewoon anders zijn. En dat mag, maar om dan een beetje een semi onderzoekje te doen naar de modellen van Creative?

Heb je de Sansa Shop weleens kritisch bekeken, dat zijn wel stuk voor stuk enorm verschillende versies? Neuh, zie ook wat verschillen in afmetingen van scherm, maar ook klipjes (shuffle) fuse (zen, classic) etc. (maar btw zie ik nog steeds geen 80Gb versies voorbij komen)

Ik ben het eens met Faust, met die nuance dat je moet kopen wat jij wilt (maar laat die semi onderzoekjes dan achterwege)

Sansa doet het met Rapsody net zo hard als dat Apple het met Itunes doet, en de specs zijn bijna gelijk. Zeg dan meteen zonder omwegen dat je Apple vies vind.

Door Tweakers user RoD, vrijdag 1 mei 2009 15:34

Wat is er mis met Anything but iPod? Ik heb daar gewoon nieuwslinkjes weggehaald. Van deze site omdat zij het meeste nieuws benoemen. De site heet zo omdat ze geen nieuws over de iPod presenteren, omdat daar al genoeg media-aandacht aan gegeven wordt. Geen hersenloze "anti"-site dus. Wel even verdiepen in de site voordat je daar twijfels bij uit ;)

En de S9 met een iPod vergelijken gaat echt niet hoor. Tsja, als je naar formfactor kijkt en kijkt naar het feit dat ze beide media afspelen, dan wel, maar er zitten vele verschillen tussen de twee.

En kunnen we dan nu ophouden over Apple? Ik wil het niet hebben over Apple, ik weet niet waar je dat in godsnaam vandaan haalt. Ik heb er juist een gruwelijke hekel aan dat Apple overal weer bijgesleept wordt. Prima dingen die iPods, maar dat gemekker over die dingen word ik wel een beetje zat van.

Wat betreft Sandisk. Die hebben een kleine range van producten. De Clip, een low-end sport-achtige speler. De Fuze, iets groter, iets meer features, en dan nog wat randmeuk. Beperkt, maar ok. Verschil met Creative is dat zij geen reeks kansloze zut uitbrengen. Er is maar één Clip, en er zijn wel 5 verschillende soorten Zen Stones in allerlei uitvoeringen en maten en namen.


Dat gezeik altijd dat je anders wil zijn als je geen iPod wil komt vaak van mensen die geen flauw benul hebben van wat de onderliggende gedachte is van zo'n iemand. Natuurlijk zijn er altijd mensen die geen iPod willen kopen omdat het van Apple is, maar er zijn wel degelijk valide redenen om er geen te willen. En zo niet wil ik van jou weten hoe Apple mij goed geluid biedt inclusief een custom equalizer, hoe ik via mappen kan browsen op het apparaat, hoe ik gewoon via UMS mijn media toe kan voegen, hoe ik via Bluetooth draadloos naar mijn audio kan luisteren, waar precies de iPod met AMOLED is, en welke iPod ik dan moet nemen zonder dat ik mijn halve mediabibliotheek moet converteren voordat ik ze op de iPod kan zetten.

Die bestaat dus gewoon niet. Blijkbaar is het zo moeilijk te begrijpen dat niet voor iedereen de iPod dé PMD is? Blijkbaar klopt je redenatie niet als je tot de conclusie komt dat de iPod niets voor jou is? Dat kan dus gewoon niet? :?

En kunnen we het dan nu alsjeblieft weer over Creative hebben? Deze blogpost gaat over Creative, en Apple heeft daar echt geen bal mee te maken. Waarom Faust in godsnaam over Apple wil beginnen is mij een raadsel. Het lijkt hier de T.net FP wel, waar bij elke strohalm de mogelijkheid aangegrepen wordt om een relaas over Apple te beginnen.

Nogmaals, ik poog hier Creative te bekritiseren, omdat naar mijn mening er weinig goeds meer van dat bedrijf komt, de laatste tijd. Ik lees van jullie twee geen enkel inhoudelijk argument wat daar tegenin gaat.

Door Tweakers user EnzoMatrix, vrijdag 1 mei 2009 17:21

Nee goed, maar dan zijn we het weer allemaal met elkaar eens - Creative is niet meer wat het geweest is - en dan is de discussie voorbij :)

Dat je dus geen argument krijgt wat het tegendeel bewijst wat Creative betreft is dan ook gewoon waarheid. Creative was voor mij al een nog-go toen ik nog een geluidskaart van ze had en de support opeens weg was. Reeds 1 computer verder heb ik geen geluidskaart meer, en de Zen die ik gekocht heb, loopt een beetje stof te happen - maar, moet ik daarbij zeggen, dat komt ook omdat ik het steeds meer ga waarderen om rond te lopen _zonder_ muziek in mijn oren (en nee ik ben geen oude zeikerd, ben 25 deze derde mei, maar non stop geluid in je oor vind ik niet meer zo fijn.

Ik heb thuis een ps3 en een fijne Sony home theatre set, en die doet thuis op goed zijn werk. Die media spelers (hoe ze tegenwoordig uitgepoept worden) zijn net gelijk aan de netbooks - niemand heeft ze echt nodig, maar iedereen moet er eigenlijk 1 hebben - op een of andere manier.

Wat ik altijd gezond vind is enige nuances plaatsen. en dat Sansa helemaal geen overlappende spelers heeft is ook niet waar. Dat Creative er 5 heeft en Sansa 2, ok, maar Creative heeft vooralsnog een grotere afzetmarkt. Creative op de kop geven omdat ze het model niet (genoeg) aanpassen mag best, maar als er weer 100.000 over de toonbank gaan bij elke nieuwe versie, wie klaagt er dan? Creative toch niet?

Ik vind het gewoon leuk erover te kletsen, en jij blijkbaar ook, want anders Blog je niet :)

Peace

kleine edit:
een site die anything but Ipod heet heeft hoe dan ook een bepaalde blik, en dat ie Ipod erbuiten laten (terwijl het qua design - prijs - en geluid, in de range zit) is dan toch een soort van we moeten je niet, ondanks dat we hier media spelers bespreken hoor je er niet bij
Toegegeven zo diep heb ik de site niet bekeken - maar je maakt een statement natuurlijk. Alles _behalve_ Apple :) drop the hate. (referentie - top5 mp3 players of 2008, héél subjectief als daar de ipod niet instaat natuurlijk) Niet bespreken is 1, niet erkennen dat het een groot deel van de doelgroep bezig houd is heel wat anders

[Reactie gewijzigd op vrijdag 1 mei 2009 17:31]


Door Tweakers user RoD, vrijdag 1 mei 2009 17:33

Ja, maar mezelf moeten verdedigen ten opzichte van het merk dat niet meer genoemd zal worden is een beetje vervelend ;)

In ieder geval, wat betreft Sandisk.. zij hebben een beperkte lijn van PMD's. Zij bedienen de markt niet over de volle breedte, maar wat ze maken, dat is goed. Alsin, dat past op de PMD-markt en is niet nodeloos "vervuilend". Sandisk is daarbij vrij nieuw op de markt, en hun lijn met PMD's uitbreiden kan dus altijd nog. Sandisk is dus nog beperkt, maar dat verwacht je daar min of meer ook.

Bij Creative is het een ander verhaal. Zij zijn altijd al een vooraanstaand PMD-merk geweest (naast natuurlijk hun andere producten, maargoed). Zij hebben een bepaald imago. En mijn punt is nu juist dat ze dat niet helemaal meer waar maken. Ze lanceren de producten die ik in mijn blogpost beschreven heb, en dat zijn nou juist producten die niets toevoegen aan de PMD-markt. Van de genoemde producten heeft bijvoorbeeld alleen de Zen Stone een topic op GoT. Dat de grote redundantie in producten succesvol zou zijn valt dan dus ook zeker te betwijfelen. Ze moeten het vooralsnog waarschijnlijk hebben van de Zen en de Zen X-Fi. Het enige product wat wel goed gelanceerd is en daarbij ook verbeterd is van de laatste tijd.

Maar stel dat het wel goed uitgepakt was, en Creative pakt een hoop marktaandeel. Dan nog vind ik het zonde. Ik zie graag innovatie en verbetering bij de PMD's en de bijbehorende fabrikanten, en Creative vind ik daar op dit moment geen voorbeeld van. Het is dan dus ook niet zo dat ik klaag als iemand met aandelen van Creative, maar meer als PMD-liefhebber ;) Ik zie graag dat Creative het goed doet, want meer concurrentie en alternatieven zijn altijd goed.

Edit @ edit: ABI heeft inderdaad een bepaalde blik. En daarom kom ik er ook graag. Je kunt er gemakkelijk discussiëren over andere modellen dan de iPod. De iPod vertroebeld een hoop nieuws en discussie omtrent andere modellen door de immense populariteit. Het is natuurlijk gigantisch sterk van Apple dat ze dit voor elkaar krijgen. Maar als je geïnteresseerd bent in PMD's en wilt kijken wat er nog meer te krijgen is, en daarbij de desbetreffende meningen horen dan is het wel lekker als de iPod er eens niet in betrokken wordt. Het nieuws over de producten van Apple komt via allerlei kanalen tot mij. Het is dan ook wel fijn om dat er eens uitgefilterd te zien worden zodat andere producten meer in de belangstelling komen. Dat is eerder praktisch, dan dat het haat is, want dat geloof ik namelijk niet.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 1 mei 2009 17:50]


Door Tweakers user EnzoMatrix, vrijdag 1 mei 2009 17:53

Ja niks toevoegen - ze voegen keuzes toe. Is dat zo verkeerd. George Clooney maakt ook reclame voor wéér een koffie. Die geschonken word in hele kleine kopje. Dat moet dan design zijn.

Je kan ertegen zijn. Je kan dit ook meenemen in je overweging en toch gaan voor een normale mok Aroma Rood :) met als argument dat je liever wat meer als 2 slokken per kopje wilt.

Dit gaat dan echt niet over Ipod. Creative maakt een enorme scala aan pmd's, prima. Als echt niemand ze wil, dan gaan ze zo failliet. Aan de andere kant kun je wel opmerken dat alle pmd's zo verrekte op elkaar lijken.

en wie was nou de eerste die de spijker op zn kop sloeg (naast....die ene)?


Afijn we zijn het denk ik wel eens met elkaar :) Ik zal ophouden

Door Tweakers user RoD, vrijdag 1 mei 2009 18:05

Keuzes toevoegen is goed. Je kunt altijd alternatieven toevoegen op bestaande concepten door ze bijvoorbeeld te verbeteren. Dat doet Creative alleen niet. Ze hebben verscheidene versies van low-end PMD's die onderling nauwelijks verschillen. Dat vind ik niet verstandig. Zeker niet terwijl je aan de bovenkant van de markt producten mist.

Apple nadoen in hun productrange was voor Creative vaak het uitgangspunt. Zie de Creative Zen Vision:M. Gemaakt in response op de iPod Video en gepoogd om deze te verbeteren. Zeer succesvol gebleken. de ZVM kende vele fans, en veel mensen vroegen om een opvolger. Nu missen ze daar iets. In plaats van iets toe te voegen met een iPod Touch-achtig concept zijn ze zich met hele andere dingen bezig gaan houden. Sandisk heeft gewoon één versie van de Clip. Creative heeft verschillende versies van een speler in dat concept. Dat is niet zinvol, imo. In die range koopt de consument een speler die "gewoon" audio af moet spelen. Tsja, dan kun je 5 Creative-producten om die ene van Sandisk heen gaan leggen, als tactiek, maar tot zover komt er weinig van terecht, want die producten komen niet in de Nederlandse winkels te liggen.

De metafoor met koffie vind ik trouwens niet helemaal kloppen. Koffie is koffie, en fabrikanten doen er alles aan om maar zichzelf te kunnen onderscheiden. Dus ze moeten een bestaand concept (koffie) uitbouwen met allerlei randzaken. Creative hoeft dit niet te doen. Er ligt voldoende ruimte voor andere concepten, waar fabrikanten zoals Samsung, Cowon en Sony wel in springen.

PMD's lijken overigens altijd wel veel op elkaar. Om je te onderscheiden voor de gemiddelde consument kan dan lastig zijn. Zeker als één partij een enorm marktaandeel heeft en geldt als dé standaard. Maarja, dan kom je er niet door allerlei nietszeggende veranderingen door te voeren. Ik denk bijvoorbeeld dat veel mensen het verschil tussen de Zen Krystal en de Zen Stone Plus niet zullen zien.

Creative mag best doorgaan met het maken van een sloot van PMD's, maar dan wel graag wat evenwichtiger. En ook graag met nieuwe features. Geen bestaande concepten kopiëren zonder iets toe te voegen, of om zelfs features eruit te slopen.

Door Tweakers user TheFes, donderdag 20 december 2012 09:57

Uhm, waarom is dit bericht ineens het meest populaire bericht op tweakblogs?

Door Tweakers user guReMcO, maandag 14 januari 2013 12:53

Creative voegt al jaren niks meer toe aan de markt.
Jaren terug was ik aan het kijken naar een mp3 speler en nam de Creative Zen Vision:M (denk dat het die was iig) mee als zeer realistische optie maar koos uiteindelijk voor een 20GB Iriver H320 (ge-wel-dig ding heb em nog steeds).

Nu heb ik een iPod Touch V4 omdat het eigenlijk een smartphone zonder bellen is en dat je er zoveel apps voor hebt. De H320 heeft ie nooit kunnen doen vergeten trouwens.

Creative kwam niet eens meer op mijn radar voor in de zoektocht. Sandisk maakt nog wel leuk spul en heeft wat mij betreft Creative z'n plek in de markt ingenomen.
Op het moment ben ik wat naar een vervanger aan het kijken en kom dan vooral bij Cowon uit. Waarom is het zo moeilijk om een goede mp3 speler te maken tegenwoordig? Alles is zo versimpeld en beperkt of "simpel" maar eigenlijk hopeloos omslachtig.

Door Tweakers user Rub3s, donderdag 1 augustus 2013 10:42

Wat een goede titel wel niet kan doen :)

Bestaat Creative eigenlijk nog wel? Afgelopen jaren opvallend weinig van gehoord...

Door Tweakers user WhiteDog, donderdag 1 augustus 2013 12:43

Jeetje zit ik dit gewoon te lezen alsof het allemaal gisteren was 8)7
Trending...

Door Twin, woensdag 7 augustus 2013 15:29

Ik weet dat dit niet helemaal de juiste plek is maar blijkbaar vinden mensen dit een best interessant topic want na zoveel jaar staat het wel bijna boven aan. Dus daarom zet ik het maar gewoon hier neer. :D

Jaren oud artikel die toevallig op de FrontPage van tweakers staat in de week dat mijn Creative Vision M 60GB het begeven heeft. :X

Ik denk dat mijn Vision M al 10 jaar oud is en ik heb er super veel plezier van gehad.
Maar helaas is de Vision M afgelopen week van een metertje hoor naar beneden gedonderd terwijl het apparaat in gebruik was.
Na de val speelde de muziek nog gewoon door, ik blij.... :)
Tot dat er zo`n 90 seconden voor bij waren en het apparaat niks meer deed. :( 8)7
Bij het rebooten zie ik het Creative logo verschijnen en daarna loopt deze vast en maakt de HDD een raar geluid..
Na een tijd wachten krijg ik een BIOS achtig menu met de 4 keuzes :
keuze menu.
Clean up: Lijkt niks te doen. waarschijnlijk omdat de HDD dus niet werkt.
Format all: Lijkt me duidelijk wat het doet werkt dus ook niet
Reload firmware Wel geprobeerd maar doet ook niks en loopt vast.
Reboot: Zorgt voor een soort loop met elke keer het zelfde keuze menu.

Ik heb het vermoeden dat door de val de HDD zich zelf kapot heeft gedraaid.
Nu wil ik graag kijken of ik met een betaalbaar 2de hands schijfje dit apparaat weer nieuw leven in kan blazen maar ik vind alleen maar hele dure nieuwe en een paar dure 2de hands schijven.
HDD info:
Merk - Hitachi
1.8 inch 60GB
Type HTC4260
Aansluiting: ZIF

Heeft iemand misschien nog ideeën waar ik een zelfde soort HDD voor een leuk prijsje kan kopen of heeft iemand hier misschien zelf nog een zelfde soort HDD over die voor een redelijk bedrag van eigenaar kan wisselen?

4 jaar na de eerste post van dit blog staat Creative er helaas nog steeds het zelfde voor.
Geen nieuwe interessante alternatieven voor het geval ik mijn Vision M niet meer kan repareren.

Ook andere merken lijken weinig keuze te bieden.
Apple komt er bij mij niet in en behalve COWON Is er niets anders met een grootte opslag capaciteit/ prijs/kwaliteit verhouding.
Uiteraard heeft iedereen tegenwoordig een smartphone met een boel geheugen waar alle muziek op kan en lijken MP3/ PMD steeds meer overbodig te worden.
Maar toch merk ik heel goed dat de kwaliteit muziek die uit de Vision M komt beter is dan de telefoons die ik tot nu toe heb gehad.
Mocht iemand anders een goed alternatief weten, plz let me know.

Greetings Twin.

Door Tweakers user Therapy777, donderdag 8 augustus 2013 12:11

Ik gebruik al sinds 2004 tot nu de Zen Vision: M 30 GB. Een tweetal jaartjes geleden vond ik de 30GB wat aan de krappe kant worden, omdat ik telkens muziek moest verwijderen om nieuwe er op te zetten. Mijn broer ging naar de USA, dus ik liet hem een iPod van 160 GB meenemen.

Ik was helemaal blij toen hij thuis kwam met dat ding, maar die blijdschap was maar van korte duur. Het werken met iTunes is zo bewerkelijk als maar mogelijk is en daarbij vind ik de geluidskwaliteit van die iPod echt drie keer niks.

Dus er ligt nu al twee jaar zo'n iPod nutteloos in een la. Mijn Zen werkt nog prima (al is na een valpartij de helft van het beeld uitgevallen, films kijken zit er dus niet meer bij). De geluidskwaliteit van dat ding blijft ongeëvenaard (in combinatie met die opslagcapaciteit dan).

[Reactie gewijzigd op donderdag 8 augustus 2013 12:12]


Door Tweakers user h4ze, vrijdag 9 augustus 2013 13:52

Ik gebruik een paar jaar de zen xfi2, Ik vind het geen slechte speler alleen irriteer ik me dood aan de trage/slechte touchscreen, En dat hij alleen bepaalde flac bestanden pakt zodat ik alnog alles kan gaan omzetten. Ook is hij al te zwak voor 35 Ohm headphones.
Ik denk dat de opvolger een Sony word, De Sony F800 lijkt me een superding alleen wel 2x zo duur als de xfi2 toen die nieuw was. :/

Door Tweakers user -36-, vrijdag 9 augustus 2013 18:56

Na Soundblaster audigy gedoe met drivers en verschillende modellen waarvan sommige mdan stiekem weer geen audigy waren (zelfde verhaal met x-fi). Was voor mij wel duidelijk dat voor Creatieve hier in huis geen plek was. Op misschien een speakersetje na. Creatieve: leuke hardware, maar flauwe marketing truckjes, bagger software/drivers en support

Reageren is niet meer mogelijk