Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Negativiteit over de Microsoft Zune

Door RoD op zaterdag 11 april 2009 18:54 - Reacties (12)
Categorie: Portable (media) devices, Views: 4.878

Veel van deze blogpost heb ik gehaald uit een reactie die ik ook al op de FP plaatste.

De Microsoft Zune. Een veelbesproken en veelbekritiseerd apparaat. De speler zou niets vernieuwends brengen, de software zou ruk zijn, en het hele social gebeuren waar Microsoft zijn naam aan heeft verbonden, zou een lachertje zijn.

Nu heeft Microsoft aangekondigd dat de Zune eindelijk naar Europa gaat komen, en wel in de herfst (bron), tegelijkertijd met de introductie van een nieuwe Zune, namelijk de Zune HD. Veel mensen roepen dat het een flop zal worden, dat MS beter op kan houden, etc. Want de Zune heeft immers sinds zijn introductie in 2006 nog steeds geen significant marktaandeel verworven. Maar wordt er niet teveel hoop op de Zune gevestigd, en zou het niet eens wat realistischer bekeken moeten worden? Persoonlijk verwacht ik vrij veel van de nieuwe Zune. De reden hiervoor kan gevonden worden in de ontwikkeling van de Zune over de jaren.


Ondanks dat de Zune hier niet eens te koop is, heeft het wel een behoorlijke naam verworven hier in Nederland. Kijk maar eens naar de frequentie waarmee de Zune hier in het nieuws voorbijkomt, en vergelijk dat met de gevestigde merken zoals Cowon, iriver, Creative, Samsung en al die anderen. Je zult zien dat de Zune veel meer in de spotlights staat.

Daarnaast moet men niet vergeten dat de markt voor draagbare mediaspelers gedomineerd wordt door een zeer sterk merk van wie ik de naam waarschijnlijk niet hoef te noemen. Probeer maar eens, als nieuwkomer(!) tegen Apple op te boksen. De iPods hebben zo'n sterk imago dat het echt jaren zal gaan duren voordat je daar echt tegen op kunt, als dat al gaat gebeuren. En wat je al wel ziet, is dat mensen bij hun keuze voor een draagbare mediaspeler zich vaak afvragen of ze een Zune of een iPod moeten nemen (alsof er niets anders is). Microsoft heeft zich dus al wel een plaatsje verworven in de hoofden van de mensen, aka, men weet dat de Zune bestaat. Dat kun je van merken zoals Cowon en iriver, welke bekend staan om het feit dat ze kwalitatief een van de besten zijn, echt niet zeggen.

Wat dat betreft doet de Zune het al beter dan dat ik verwacht. Toen de Zune gereleased werd, was het verder overigens ook niet zo gek veel bijzonders. Het enige echte opvallende was toen dat het apparaat wifi had, waarmee je liedjes kon sharen. Vervelende was dat het behoorlijk gecrippled was en je er dus nauwelijks echt goed gebruik van kon maken. Het hele "social" gebeuren waarmee de Zune zich wil profileren kwam er dus niet bepaald goed uit.

Maar wat zei Microsoft toen? Dat de Zune een meerjarenplan had, en ze het apparaat dus steeds verder uit gingen breiden. En dat ze zich in die tijd ook niet direct wilden meten met Apple, maar eerst zelf hun eerste stapjes wilden zetten (bron). Dat is waarschijnlijk ook de reden dat MS wel vond dat ze hun verkoopdoelen meer dan bereikt hadden (bron).

Toen kwam de Zune 2.0 en Zune 2.5 en begon het toch wel interessant te worden. Althans, de Zune begon echt wat vernieuwends te bieden.
• De GUI werd flink verbeterd.
• Zune Marketplace werd flink verbeterd. De Zune Pass is een mooi concept, als abonnement.
• Je kon nu fatsoenlijk muziek en andere dingen sharen met je Zune.
• De Zune kreeg een social networking site met Zune Cards (eindelijk iets "social" dus).
• Spelletjes.
• Wireless syncing.
• Zune pad, een klein touchstripje, waarmee je makkelijker kon navigeren op je Zune.
• Meer ondersteunde codecs.

Daarnaast kwamen er Zunes met meer opslag, en flash Zunes. Het leuke was ook dat de Zune 1.0 ook al deze softwarematige verbeteringen kreeg dmv een firmware-update. Dat zien we niet overal ;)

Dit liet toch wel zien dat de Zune geen verloren schaap was. MS had plannen met het ding. Dat bleek ook wel toen de 2.5 uitbreiding kwam:

• Buy from FM: Liedjes die je op de radio hoort kan je taggen zodat ze eenvoudig gekocht kunnen worden als je de Zune met je pc verbindt.
• Device to Cloud: toegang tot veel wireless hotspots zodat je je collectie automatisch kan updaten, toegang hebt tot Zune Marketplace, muziek kan delen, Channels kan aanpassen, muziek kopen die je van de radio hebt getagged.
• Channels: Met Channels kan je gepersonaliseerde playlisten op je Zune krijgen van verschillende bronnen zoals music experts, celebrities, of top radio stations.
• Games: Je krijgt twee gratis spelletjes op je Zune: Texas hold'em poker en Hexic.
• Personal Picks: een nieuw deel van de marketplace. De Zunesoftware houdt bij voor muziek je leuk vind en geeft aan welke artiesten, albums, nummers of channels je welk leuk zou vinden. Een soort van Last.fm voor de Zune dus.

Ook kwam er ondersteuning voor XNA en interactie met de Xbox 360 (streaming, sharing, dat soort dingen)

Die laatste feature kent Apple ook naar het schijnt. Maar MS was één dag eerder. Voordat iemand roept dat het gekopieërd is oid. Met dank aan Vihaio voor het lijstje.

Ondertussen werd ook de software flink opgepoetst, en werd het zelfs iets waar goed mee te werken valt. (Een sample kan hier aanschouwd worden.)

En dan komen we aan bij het heden. MS heeft in het verleden twee updates van de Zune gereleased die zich hoofdzakelijk focusten op het verbeteren van softwarematige functies. Deze hebben -wat je ook van het apparaat vindt- van de Zune een unieke speler gemaakt. Het is nu echt een apparaat wat iets waar kan maken van de leus "welcome to the social".

Een Zune HD is dan dus ook een logische volgende stap. Touchscreen erop en meedoen met de hype van grote rechthoekige schermen met een relatief groot beeldoppervlakte. Daar kun je tegenwoordig niet meer omheen, iedereen komt er mee. Het scherm kan wellicht ietsje groter, de Zune zou HD-materiaal af kunnen spelen (dat vermoedt ik althans, steeds meer draagbare mediaspelers kunnen dat tegenwoordig, en de naam laat iets blijken, al kan het ook gewoon een marketingtrucje zijn) en wellicht met nog wat meer interactieve features. Het apparaat zal wel krachtiger worden, waardoor je er nog meer spannende dingen mee kan doen, die voortborduren op de updates die MS al eerder heeft gegeven aan de Zune. Ook de geruchten dat er iets met WM7 gedaan wordt biedt perspectieven. Wellicht de ondersteuning voor veel meer apps, zodat je meer kunt met je Zune. Dat zou dan vergelijkbaar kunnen zijn met de iPod Touch.

Het verleden laat imo wel zien dat MS serieus iets van de Zune wil maken. In het begin was ik nogal sceptisch, maar MS heeft overduidelijk een hoop features toegevoegd aan de Zune, de Zune een eigen look gegeven, en zich toch wel in de spotlights gewerkt. Een nieuwe Zune is dan dus een logisch gevolg, en met een geplannede Europese release in de herfst.

Ik hoop dat MS de interface wel enigszins intact houdt. De Zune had een behoorlijk eigenzinnige interface, en het zou mooi zijn als daar iets van terugkwam in de volgende versie.

Los van het feit of dit ding nou de iPod van zijn troon zal stoten, wat ik niet denk, denk ik dat de Zune zich absoluut een plaatsje gaat verwerven in de lijst met succesvolle PMD's. Het zou heel goed kunnen dat deze Zune HD wat van het marktaandeel van Apple af gaat snoepen, nu MS een tijdje heeft kunnen oefenen met de eerdere Zunes. De andere merken (Cowon, iriver, Creative, Samsung, Sony) gaan het ongetwijfeld merken als de Zune naar Europa komt. De andere merken hebben altijd moeite gehad om hun naam bekend te krijgen, vanwege de dominantie van de iPod. Dus, de Zune, welke al een naam heeft, gaat het ze zeer lastig maken.

Dapreview heeft in 2007 een leuk stukje geschreven over de Zune. Waarom de Zune precies is wat de PMD-markt nodig heeft. Ze hebben wat mij betreft wel gelijk gehad. Klik.

Een concreet lijstje van mijn fantasie Zune-HD:
-720P playback + TV outfunctie.
-Ondersteuning voor .mkv + subtitles.
-Een 3,5" AMOLED scherm, capacitief touchscreen.
-Dedicated volumetoetsen.
-Flash-versies t/m 32GB + SDHC-slot.
-WM7-gebaseerd OS, inclusief de mogelijke apps.
-Bluetooth.
-Wifi.
-Ondersteuning voor open codecs zoals flac en ogg.
-Customizable UI.
-UMS + MTP user selectable
-Meer onderscheidende social features en integratie met andere systemen. Zoals er nu bijvoorbeeld al ondersteuning is voor de Xbox360 om bijvoorbeeld video's te streamen.

Ik ben realistisch, dus ik weet zeker dat bij lange na niet al mijn wensen terug zullen komen in de Zune HD, maar MS heeft wel laten zien dat het de nodige aandacht schenkt aan de Zune, en het apparaat niet zomaar de rug toekeert.

Volgende: 2376 in Runescape 04-'09 2376 in Runescape
Volgende: Gouden Steeksleutel: wie gaat er winnen? 12-'08 Gouden Steeksleutel: wie gaat er winnen?

Reacties


Door Tweakers user Little Penguin, zaterdag 11 april 2009 19:22

Natuurlijk is er regelmatig nieuws over de Zune, maar volgens mij zou de mediaspeler ook zoveel in het nieuws geweest zijn als het een product van Sony, Toshiba, oid geweest zou zijn?

Volgens mij is de enige reden dat er zoveel aandacht aan de Zune gegeven wordt: Het is een product van Microsoft, en daarom wordt er zoveel aandacht aan gegeven.

Toch geeft het te denken dat het product in de VS (waar het toch al even op de markt is) niet echt marktaandeel heeft weten te veroveren...

Door Tweakers user RoD, zaterdag 11 april 2009 19:36

Nou nee ik denk het niet. Sony heeft redelijk wat producten gelanceerd, en biedt daarbij ook redelijk veel kwaliteit, en bijzondere features.. maar meer dan een verdwaald nieuwspostje heeft dat niet opgeleverd. Zelfde geldt eigenlijk voor de meeste andere merken. Toshiba maakt overigens niet echt PMD's. Grappige is wel dat de Zune eigenlijk van origine een gerebrande Toshiba is :P

En tsja, niet echt marktaandeel opleveren.. de Zune komt beter uit de verf dan sommige gevestigde merken. Aan de andere kant valt het in het niet bij de iPod. Of het dus een succes is hangt af van welke definitie je hanteert.

Door Tweakers user RamO, zaterdag 11 april 2009 19:45

Allereerst: goede post in het nieuwsbericht,
Ten tweede: Voor mij is ook Browser functionaliteit een belangrijke feature die niet mag ontbreken in een dergelijk apparaat...

Volgens mij kan dit dan ook een goede concurrent worden van de Ipod Touch, vooral als de marketing en prijs agressief zijn :)

Door Tweakers user Silent7, zaterdag 11 april 2009 20:08

mmm ik maak iets en verkoop dat in flitsend bruin onder de naam Zune.
Nee niet verwonderlijk dat het geen Ipod killer is.

Gek eigenlijk dat kwalitatief betere spelers van Creative en Archos etc niet de bekendheid kregen die ze verdienden.
Als ik nu kijk in prijsvergelijkingsdingen dan is de Ipod gewon het goedkoopste als je een beetje ruimte wil en de meeste mensen kijken toch naar een paar basic specs als hoe groot is de hd en scherm en hoeveel kost het.
Als de zune goedkoper is met gelijke specs dan maken ze een kans

Door Tweakers user RoD, zaterdag 11 april 2009 20:08

@RamO: Dat hoort eigenlijk bij het kopje van het WM7-gebaseerde OS + bijbehorende apps. Maar je stipt wel een goed punt aan. Browserfunctionaliteit kan heel goed bij een apparaat wat al wifi heeft, en waarschijnlijk een groot touchscreen zal krijgen.

@Silent7: Bruin is inmiddels niet meer te koop :) Toch was het wel een nieuw gezicht in de PMD-markt en niet eens onpopulair.

Hoe kom je er overigens bij dat de iPod het goedkoopst is? Naar welke iPod kijk je dan en met welk apparaat vergelijk je die? Als je het over de iPod Classic hebt kan ik me het nog voorstellen. Dat is nog een van de weinige hdd-spelers, en heeft daarom dus een lage prijs per GB. De markt vraagt echter om kleinere flash-PMD's, waardoor dit waarschijnlijk wel de laatste hdd-speler van Apple zal zijn.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 11 april 2009 20:12]


Door Tweakers user funk-e, zondag 12 april 2009 00:02

Klinkt misschien een beetje flauw, maar ik zie toekomst in de Zune als ze een kleine functie gaan toevoegen, namelijk een telefoonfunctie!

Ik bedoel, waarom niet?

We gaan in de toekomst naar een situatie waarin mensen geen verschillende apparaten met zich mee willen nemen. Voeg een telefoonfunctie toe en de zune wordt een hit.

Door Tweakers user boe2, zondag 12 april 2009 01:06

De main selling point die de Zune de volgende jaren sterk in populariteit gaat doen toenemen: De integratie met .NET. Iedereen kan applicaties schrijven die interacteren met de zune of zelfs op de zune zelf draaien. De mogelijkheden met cloudservices die daaruit groeien zijn ook al gekend.

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 12 april 2009 09:31

De Zune is idd een mooi apparaat dat nog enorm kan groeien. En vind het spijtig dat sommige mensen het apparaat afkraken simpelweg omdat het van Microsoft is. Ik geloof dat het bij de aankondiging op de FP was dat iemand schreef : Ik vond het een mooi apparaat totdat ik zag dat het van MS kwam.

Dat is echt zo van WTF, jij veranderd van mening simelweg vanwege de naam die erop staat?

Door Boris, zondag 12 april 2009 12:18

Waarom is/ zijn de eerdere zune's geflopt?
We nemen de eerste zune als voorbeeld, en we vergelijken deze met de standaard van die tijd, namelijk de ipod.
Ten opzichte van de ipod:
-was de zune een stuk dikker
-bestond de zune uit goedkopere materialen
-had de zune minder opslagruimte
-ging de zune veel minder lang mee (12 uur versus 30 meen ik)
-was de zune enkel op windows platformen te gebruiken
-de interface was slechter te navigeren
-slechtere proprietaire muziekwinkel, die ook nog eens gecanceld is

voordelen van de zune waren:
-je kon een liedje 3 keer doorsturen via wifi, mits je iemand kon vinden die ook een zune had
Nu zullen mensen erbij halen dat de geluidskwaliteit van de zune zogenaamd beter was, maar dit is nooit objectief gemeten, dus dat laat ik even in het midden.
De zune had tov een echte ipod veel meer nadelen dan voordelen.
Tenzij mensen echt, echt fan zijn van MS, of de ipod echt haten, zou er weinig reden zijn om voor de zune te gaan. De wifi 3 keer liedjes oversturen functie werkte echter enkel als je iemand kon vinden die ook een zune had.

Over de nieuwe zune, in het allerbeste geval is het een ipod touch, met iets mindere specificaties: hij gaat wat minder lang mee, het OS is iets trager, geen applicaties etc. Geen full3d games. Dat is wat er altijd in het verleden gebeurd is, en daarbij neem ik mee dat ik in mij leven zelden heb meegemaakt dat een MS product daadwerkelijk beter bleek dan het reeds bestaande waarmee het trachtte te concurreren. De rest is hype ben ik bang.. Ik heb overigens geen ipod of zune :)

Door Tweakers user RoD, zondag 12 april 2009 12:55

Ik vind je relaas over de nieuwe Zune eigenlijk behoorlijk slecht onderbouwd. Hoe weet jij nu wat er in de nieuwe Zune voor features komen? Trager OS? :? Gaat minder lang mee? :? Verzinsels, aangezien daar niets over bekend is.

Overigens heb je het in je stukje over de oude Zune. De nieuwe Zune kan een hoop meer, en heeft een flink aantal features waarmee het zich onderscheidt. Die heb ik al opgenoemd.

Er zijn overigens maar weinig spelers die een slechtere geluidskwaliteit hebben dan de iPod. Dat ding heeft niet eens een custom equalizer. Allemaal leuk en flashy, maar als het op het afspelen van media aankomt is het een kutding, imo. Je hoeft echt geen iPod-hater te zijn om de iPod niet goed te vinden en voor een Zune te gaan. Iedereen vind weer wat anders goed, zeg maar.

Zo vind ik bijvoorbeeld die hele iPod een hype.

Door Boris, zondag 12 april 2009 14:37

Toch jammer dat ik het woord "kut" ("kutding") moet lezen met Pasen. Dat maakt jouw relaas niet beter onderbouwd. Wat een "custom equalizer" dan weer met geluidskwaliteit te maken heeft, ontgaat mij volledig.

Hopelijk is de Zune HD de TG01 (met headphone jack). Blijft dan echter nog steeds geplaagd door een resistive touch screen en windows mobile, imo. Vandaar de trager OS/geen applicaties. Overigens was ik vergeten dat de TG01 3d deed. Als er ooit een appstore komt dan is het mogelijk dat je alsnog kunt gamen op je ZuneHD, dit blijft echter een gok.
Je hebt overigens gelijk: "Iedereen vind weer wat anders goed". :)

Door Tweakers user RoD, zondag 12 april 2009 17:17

Nee is ook niet onderbouwd, maar gewoon een mening :Y) Dat kan gelukkig.

En het geluidskwaliteit en custom equalizer zijn twee verschillende puntjes, maar dat leek inderdaad niet echt duidelijk.

Waarom zou de Zune overigens een resistive touch screen hebben? Capacitief is heel goed mogelijk. Daarnaast zal er geen "echt" WM7 op draaien denk ik, maar als core WM7 hebben, ofzoiets.

Enne, ik zou overigens ook geen Zune kopen. En waarschijnlijk ook geen Zune HD. Maar het ding is minder slecht dan men in het algemeen wil doen laten geloven. Het ding kan prima mee met de A-merken. Net al de iPod overigens. Dat was min of meer het hele punt.

Je kunt overigens qua games wel wat met XNA doen. Ik weet niet hoe goed het allemaal is, maar je kunt er al meer mee dan een willekeurige PMD.

Reageren is niet meer mogelijk