Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Gouden Steeksleutel: wie gaat er winnen?

Door RoD op woensdag 24 december 2008 18:31 - Reacties (12)
Categorie: Portable (media) devices, Views: 6.615

En dan heb ik het natuurlijk over de verkiezing van de beste PMD; de andere verkiezingen zijn immers maar inferieur :+

Goed, laten we eerst maar eens kijken naar welke spelers er genomineerd zijn. Het lijstje:
• Cowon iAudio D2
• Microsoft Zune
• Samsung P2
• Apple iPod Nano 4G
• Apple iPod Touch
• Sandisk Sansa Clip
• Sony A820
• Creative Zen Stone (Plus)
• Creative Zen X-Fi
• iRiver E100

De Cowon iAudio D2
Is alweer een tijdje geleden gereleased. Toch is deze speler vandaag de dag nog steeds erg populair. En terecht ook. De D2 biedt namelijk een hoop kwaliteit en features. Bij de release was deze speler een van de eersten die de handige hybridformfactor gebruikte. Met het landscape-geörienteerde creditcardformaat met een relatief groot schermoppervlak zette Cowon de toon voor vele andere spelers. Daarbij voegde Cowon een aantal zeer goede en vernieuwende features toe. Hierbij springt het SDHC-uitbreidingsslot met integratie met het interne geheugen het meest in het oog. Maar ook uitgebreide codecsupport, touchscreen, programmeerbare knoppen, flash-apps en een super geluidskwaliteit dragen bij aan de nominatie voor deze speler.

Links:
Topic op GoT
 
De Microsoft Zune
De Zune is ook alweer een tijd geleden uitgebracht en kreeg in het begin erg veel kritiek. De speler leek te floppen, maar Microsoft herstelde zich door middel van het uitbrengen van de Zune 2.0 in combinatie met bijbehorende softwareupgrade. De Zune kreeg een wat strakker uiterlijk, er werden flash-Zunes aan het assortiment toegevoegd (de originele Zune is op het moment nog een van de weinige spelers met een hdd aan boord) en er kwamen heel veel vernieuwende "social"-features met een 2.5 en 3.0 update. Dit maakte de Zune een stuk populairder én voegde originele features toe aan de Zune. Iets wat we nog niet eerder gezien hadden. Dit alles maakte de Zune meer dan gewoonweg een PMD. Los van wat je ervan vindt moet er gezegd worden dat de Zune wel degelijk iets toevoegt aan de PMD-markt. Het vernieuwende concept maakt dat de Zune terecht een plaatsje heeft in de nominatielijst.

Links:
Over de 2.0 update
Over de 2.5 update
Over de 3.0 update
Topic op GoT

 
De Samsung P2
Samsung had al lange tijd weinig spannends meer uitgebracht. De P2 was een verademing. Vernieuwend was het grote touchscreen met een relatief groot oppervlak in verhouding met de totale oppervlakte van de speler. Een concept wat snel populair begint te worden, zeker na de introductie van de iPod touch. Samsung voegde Bluetooth toe aan deze speler, wat draadloos luisteren naar je liedjes mogelijk maakt. Daarnaast maakte Samsung van hun firmware-updates een ware hype door ze als Bluewaves aan te kondigen en daarbij veel features introduceren, die ook nog eens lang vantevoren aangekondigd werden. Dit liet veel geruchten en discussie opwaaien, en gaf Samsung dus publiciteit. Ook leuk is dat je met de P2 je eigen interface kan samenstellen. Net zoals bij de D2 dus, alleen werkt het bij de P2 op een andere manier.

De P2 kun je het best kenmerken als een soort iPod Touch. Vergelijkbaar uiterlijk en ook een uitgebreide functionaliteit (al kun je er niet mee internetten en dergelijke). Alhoewel ik een beetje een hekel heb om alles aan de iPod te relateren (ook aangezien de P2 er eerder was dan de touch). Daarnaast is ook deze P2 een kwalitatief goede speler wat een vermelding in deze nominatielijst terecht maakt

Links:
Topic op GoT
Over de Bluewave firmware: 1,2,3,4
 
De Apple iPod Nano 4G
Tsja, wat moet je hier nog over zeggen. Er is al een hele hoop geschreven over de apparaatjes van Apple. De Nano is een beproeft concept. Populair, klein formaat, zeer compact, en heeft toch nog een hoop features. Met de 4G is de meest ingrijpende verandering het uiterlijk, en dat zegt verder wel genoeg over hoe bijzonder deze speler is. Weinig. Desondanks is het wel goed te begrijpen waarom Apple de Nano weinig verandert. Het concept is zoals Apple het waarschijnlijk wil hebben, en er valt weinig aan toe te voegen. Het apparaat is zo compleet. Ik zou verder ook niet weten wat Apple er aan toe moest voegen (al kan ik persoonlijk wel wat verzinnen, maar dat past niet binnen het Appleiaanse denkpatroon).
Het is een strak, klein, dun apparaatje dat doet wat het moet doen. Als je een fan van Apple's apparaten bent en gewoon simpel je muziek wil afspelen dan kun je deze bijna blind kopen.

Links:
Topic op GoT
 
De iPod touch
Een nieuw concept van Apple. Het mocht ook tijd worden. De serie die nu de Classic heet begon een beetje uitgemolken te worden, en de Nano-serie was min of meer het kleine broertje van de Classic. De touch is heel iets nieuws. Het apparaat is meer dan een mediaspeler alleen. Het biedt een hoop meer functionaliteit, zoals internetten, programma's installeren, Youtube-filmpjes kijken, etc. Het lijkt dus een beetje op een smartphone. Ook niet gek, want het apparaat lijkt als twee druppels water op de smartphone van Apple; de iPhone. Echter, de touch moet het doen zonder telefoonfeatures. Deze touch biedt een hoop vernieuwende features, en is een van de eerste apparaten die echt meer is dan een mediaspeler alleen. Meestal zie je smartphones die PMD-functionaliteit hebben, maar nu is het een keer andersom: een PMD met uitgebreide functionaliteit wat lijkt op die van smartphones. Door middel van het uitbrengen van software-updates heeft Apple het apparaatje alleen nog maar populairder gemaakt. Zo kwam er met een update de mogelijkheid om de touch te verbinden met de "App store" van Apple, waarna er programma's gedownload en geïnstalleerd konden worden. Helaas moesten touch-eigenaren wel betalen voor de update. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Zune, waarbij de "oude" Zune zelfs de functionaliteit van de nieuwe kreeg.

Ook het touchscreen heeft een hoop aandacht gekregen. Net zoals enkele eerdergenoemde spelers heeft de touch een groot touchscreen met weinig "restoppervlakte". In combinatie met het multitouchprincipe heeft Apple veel lovende reacties ontvangen over het scherm.

Deze PMD is een bijzonder apparaatje. Het kan veel en veel meer dan de vorige iPods en biedt features die we op de PMD-markt nog niet eerder gezien hebben. Het zijn echter wel randfeatures voor een apparaat wat bedoelt is om media af te spelen, maar kan desondanks erg leuk zijn om "erbij" te hebben. Sterker nog, je kunt je afvragen of media-afspeelcapaciteiten geen randfeatures van smartphones beginnen te worden. De touch is weer een extra stapje in deze richting. Een terechte nominatie.

Links:
Topic op GoT
De 2.0 software-update
 
De Sandisk Sansa Clip
De Clip... beroemd om zijn.. jawel, clip. Een van de weinig spelers met een accessoire "onboard". Zeer handig voor bij het hardlopen of andersoortige activiteiten waarbij je je speler aan je geklemd wil hebben. Maar is de Clip dan alleen een klein goedkoop flashspelertje om wat liedjes op te luisteren tijdens het fitnessen? Nee, de Clip is meer. Ondanks zijn prijs, wat hem in de budgetrange drukt, kan de Clip een hoop. De codecsupport, bijvoorbeeld, is geweldig. Naast mp3 en wma speelt het apparaat ook flac en ogg af. Iets wat uberhaubt niet vaak voorkomt, en zeker niet bij dit soort kleine spelertjes. Daarnaast is de geluidskwaliteit ongekend goed voor zo'n kleine speler. Door Anything But iPod wordt deze speler gezien als een van de besten qua geluid. Iets wat ikzelf kan onderschrijven aangezien ik in het bezit ben van dit apparaatje. Hij mag het dan (net) niet halen bij de Cowon iAudio D2; het is wel zo dat je een hoop waar voor je geld krijgt bij deze speler.
Daarnaast is de speler erg gemakkelijk te bedienen. Geen gepriegel met de knopjes, maar gewoon een eenduidige bediening, met dedicated volumeknoppen, wat wel handig is als je tijdens het hardlopen even het volume op wil schroeven. Alhoewel de features van deze speler niet uitzonderlijk zijn, heeft deze speler door zijn kleine formaat en zéér vriendelijke prijs een terechte nominatie gekregen.

Links:
Topic op GoT
 
De Sony A820
Weinig in het nieuws geweest dit jaar, maar toch een terechte nominatie. Sony heeft het beetje een slecht imago op het gebied van PMD's. Dit komt voornamelijk doordat Sony vroeger geen geweldige spelers maakte, en deze verplicht met slecht werkende software liet werken; het beruchte Sonicstage. Met de A820 is dit volkomen anders. De speler werkt gewoon met UMS, en dus is die software verleden tijd. Daarnaast kenmerkt de A820 zich door een uitstekende bouwkwaliteit. Het ding is gemaakt van aluminium wat de speler een geweldige feel geeft en daarnaast is de A820 strak afgewerkt. Ook hier is de interface weer erg goed, en op sommige puntjes zelfs vernieuwend. Het werkt erg gemakkelijk en snel. De interface is overzichtelijk en het scherm reageert snel op je commando's. Net als de P2 heeft de A820 Bluetooth. Dus ook met deze speler kun je draadloos muziek luisteren. Een weinig voorkomende feature waarvan we in de toekomst hopelijk meer gaan zien. Daarnaast ook hier uiteraard weer een zeer goede kwaliteit. De geluidskwaliteit is een van de besten der aarde, en bovendien levert Sony als een van de weinigen goede oordoppen mee. Stevige speler, goede interface, gemakkelijk te gebruiken, erg goede kwaliteit. Het klinkt simpel, maar het is wel de formule voor succes.

Links:
Topic op GoT
 
De Creative Zen Stone (Plus)
Eenzelfde soort speler als de Sandisk Sansa Clip. Goedkoop, klein, maar toch veel features. De Stone heeft echter niet zo'n goede geluidskwaliteit en codecsupport als de Clip. Desondanks toch een zeer goed apparaatje. Het heeft een handige /grappige formfactor (de naam zegt het eigenlijk al, een steen) en is vrij eenvouding in de bediening (zelfs mijn moeder kan ermee werken). De Stone Plus wordt tegenwoordig met siliconenhoesje+clip bijgeleverd waardoor je ook met de Stone Plus gemakkelijk kunt hardlopen of anderzijds sporten. Samen met de Clip maakt de Stone de markt voor B-merk PMD's naar mijn mening obsoleet. Een terechte nominatie, ook al kan de Stone niet aan de Clip tippen. Het blijft een apparaatje wat geweldig veel waar voor je geld biedt.

Links:
Topic op GoT
 
De Creative Zen X-fi
De opvolger van de Creative Zen (zonder achtervoegsel). De X-fi is goed te vergelijken met de Cowon iAudio D2. Zelfde formfactor, ook een uitbreidingsslot (helaas geen integratie met het interne geheugen) en vergelijkbare functionaliteit. De X-fi is echter in 32GB verkrijgbaar, in tegenstelling tot de D2. Dit maakt het mogelijk dat je een flashspeler kunt hebben met 64GB opslag (icm een 32GB kaartje). Er zijn maar weinig spelers die dat halen. Sterker nog, de Zen was de eerste flashspeler die 32GB kon leveren.

Wat er zo goed is aan de X-fi is eigenlijk min of meer al uitgelegd bij de D2. Er zitten echter nog wel verschillen tussen de twee, naast het al eerdergenoemde niet integreren van het SD-kaartgeheugen met het interne geheugen op de Zen X-fi.
Verdere verschillen zijn dat de X-fi geen flash-apps / skins aankan en geen touchscreen heeft. Er zijn nog wel meer verschillen, maar die zijn wat subtieler. Grote voordeel van de X-fi is echter dat hij goedkoper is. Daarnaast heeft hij wifi waarmee je bijvoorbeeld kunt chatten en streamen. Ook maakt de speler gebruik van de X-fi-technologie van Creative. Echter, dit wordt geëmuleerd en werd in reviews niet als geluidsbevorderend beschouwd. Desondanks een zeer terechte nominatie. Het is een kwalitatief goede speler met een goede formfactor en handige én nieuwe features.

Links:
Topic op GoT
 
iriver E100
iriver was mager dit jaar. De enige speler die eigenlijk in aanmerking kwam voor een nominatie was de E100. En dan voornamelijk omdat de speler een lage prijs had maar toch veel features bood. Het apparaat heeft een vrij standaard formfactor en ook vrij standaard features. Hij doet echter wel wat hij moet doen, namelijk media afspelen, met een vrij goede codecsupport. Het apparaat bedienen doe je met het innovatieve D-clicksysteem wat door iriver ontworpen is. Gekke is wel dat het D-clicksysteem niet op het scherm zit (zoals gebruikelijk is) maar onder het scherm is. Dit zorgt ervoor dat het schermoppervlakte in relatie tot de totale oppervlakte nogal klein is.

Het is een aardig spelertje. Echter er valt hier verder weinig bijzonders aan op te merken. Opvallend is wel dat dit apparaat bijzonder populair is in Azië.

Links:
Topic op GoT


Goed, dat waren ze allemaal... maar welke is dan het beste? Naar mijn mening is er een duidelijke top 3 als het om het afspelen van media gaat.

1. Cowon iAudio D2.
Meeste kwaliteit, meeste afspeelfeatures. Het recept voor een goede draagbare mediaspeler. Naar mijn mening is er geen speler die het afspelen van media beter doet dan de Cowon iAudio D2. De speler is niet goedkoop, dus het wil niet zeggen dat je met deze speler het meeste waar voor je geld krijgt. Zeker niet als je aan al die features geen behoefte hebt. Desondanks is er qua functionaliteit en kwaliteit geen speler die aan de D2 kan tippen, en daar draait het toch om als je de "beste" kiest.

2. Sandisk Sansa Clip
Kan minder dan de D2, maar is dan ook een stuk kleiner, lichter en goedkoper. Een mini-PMD. Geen video, maar wel uitgebreide audiocodecsupport. Dit in combinatie met een makkelijk te bedienen interface en een zeer goede geluidskwaliteit maakt dat de Clip net achter de D2 eindigt.

3. Sony A820
Alhoewel niet echt bekend is dit gewoon een topapparaat. Zeer goede bouwkwaliteit én afspeelkwaliteit. En dat geldt ook voor de bijgeleverde oordopjes. Het apparaat kan minder dan de D2, maar uiteraard wel meer dan de Clip. Echter, dit apparaat is een stukje groter dan de Clip en een flink stuk duurder, wat ervoor zorgt dat de A820 achter de Clip eindigt. Het concept van de Clip (veel functies in een klein doosje) geniet wat mij betreft de voorkeur over het concept van de A820.


Cowon is naar mijn mening op de goede weg met apparaatjes zoals de D2. Dat hadden ze wellicht zelf ook al door. Er is namelijk een soortvan opvolger van de D2 verschenen; de O2. Groter scherm, nóg veel meer ondersteunde codecs, nóg meer features. Helaas behoorlijk geteisterd door bugs in de firmware. Dus het is het hopen dat hier nog wat aan verbeterd. Als dat gebeurt zie ik Cowon volgend jaar waarschijnlijk wel weer als mijn persoonlijk winnaar.

Volgende: Negativiteit over de Microsoft Zune 04-'09 Negativiteit over de Microsoft Zune
Volgende: De verminkte Meizu M8 10-'08 De verminkte Meizu M8

Reacties


Door Tweakers user Erkens, donderdag 25 december 2008 09:21

Een hele mooie blogpost, raar dat er nog geen reacties zijn :o

Juist door deze post kan ik zien welke nominaties er waren en wat daar de "beste" voor was. Wellicht een tip voor de redactie voor volgend jaar: plaatjes en beschrijvingen van de geselecteerde producten erbij doen. Nu had je alleen een lijstje met producten en met een beetje geluk waren er producten uit de pricewatch aan gekoppeld zodat je een beetje een idee kon krijgen wat de nominaties waren :)

Door Tweakers user Roytoch, donderdag 25 december 2008 13:54

Blijft leuk, mp3 spelers, maar ik heb wel het idee dat ze wat overbodig aan het worden zijn door de vele telefoons met media-features. Ik heb zelf meerdere sony-ericssons achter elkaar als mp3speler gebruikt, daarna een Zen Vision, en weer terug naar telefoons. Ben hier nu echter wel van genezen doordat veel telefoons nog koppelstukjes nodig hebben welke snel kapot gaan.

Heb toen gekeken naar een mp3speler, simpel en met 4gb geheugen, en toen bleek voor mij ook al dat de echte b-merk spelers overbodig zijn geworden, ben toen uiteindelijk voor een Stone gegaan, een aparte mp3speler los van mijn telefoon bevalt me veel beter. Maar toch, verliest dit volgens mij wel terrein door de iphone/n95 toestellen.

Door Tweakers user RoD, donderdag 25 december 2008 13:58

Nadeel van telefoons is feature clutter. Voor "echt" audio en video afspelen is een apparaat met die specifieke functies imo beter. Het is echter wel zo dat producten zoals smartphones aan terrein winnen en ook steeds beter worden. De gemiddelde consument zal daardoor vaak genoeg hebben aan een telefoon. Al zijn die smartphones natuurlijk niet goedkoop. Dat laat nog wel de ruimte voor een goedkope mp3speler (Clip, Stone).

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 december 2008 13:12]


Door Tweakers user Swelson, vrijdag 26 december 2008 11:41

Respect voor je blog, ik heb hem niet helemaal gelezen, tis te veel O+ . Je hebt echter goed uiteengezet waarom je welke apparaatjes de beste vind. (y)


Door Tweakers user Ruudjah, zondag 28 december 2008 22:02

Tsjah, ikzelf heb wel een MP3 speler gehad.... Maar inmiddels zijn ze me meer een last dan een lust geworden. Je moet namelijk een apparaat extra managen: stroom (batterijen/accu), en media, en hardware (kabels/oortjes). Een telefoon kan alles wat deze apparaten kunnen en meer en eficienter.

Enige waar ik nog misschien wel een simpele, erg goedkope mp3 speler voor wil hebben is sporten, waar vocht en robuustheid (dus hardware) andere eisen hebben. Je helemaal in het zweet werken in de regen terwijl je af en toe te moe bent om een vallende mp3 speler op te vangen.... Doen we maar niet met een MP3 speler van meer dan twintig euro. Dan haal ik wel een goedkope chinees bij de Blokker ;).

Door Tweakers user Vihaio, zondag 28 december 2008 22:47

Die nadelen vallen toch best mee? Als je met je telefoon muziek luistert heb je evengoed oordopjes nodig als bij een PMD. Kabeltjes neem ik nooit mee als ik ergens heen ga omdat accu's het tegenwoordig lang genoeg volhouden om een paar dagen van je muziek te genieten voordat je moet opladen, en een extra kabeltje op m'n bureau vind ik niet erg. En het managen stelt ook bijna niks voor: Als het batterijlogo'tje bijna leeg is plug je je PMD aan je pc en aangezien je met de juiste speler meer dan 32GB mee kan nemen hoef je eigenlijk nooit muziek er wisselen.
En bij een pmd kan je in het algemeen veel beter/sneller door je muziek scrollen dan bij een telefoon en is het aantal bestandsformaten dat wordt ondersteund groter.

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 29 december 2008 12:53

Ik ben vooral benieuwd welke spelers je gewoon via een mini-USB oplader kan opladen. Veel speler kan je alleen via de PC (USB) opladen als er bepaalde software geinstalleerd is, of je moet een 30 euro kostende oplader kopen van het merk zelf. Vooral Creative is daar erg goed in.

Door Tweakers user RoD, maandag 29 december 2008 12:54

Bijna alle spelers laden tegenwoordig standaard op via de PC, helaas.

Door Tweakers user trigger808, maandag 29 december 2008 15:10

Ik heb in mei n.a.v. deze blog de Sandisk Sansa Clip gekocht en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad, wat een fantastische speler. hartelijk bedankt daarvoor!

Door Tweakers user RoD, maandag 29 december 2008 15:14

Dat is leuk om te lezen :)

Door lotte, zaterdag 5 september 2009 19:39

een ipod touch is zo geweldig maar veel te duur
maak er maar wat minder euro van
dan koop ik er misschien wel een

Reageren is niet meer mogelijk