Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

De verminkte Meizu M8

Door RoD op zondag 12 oktober 2008 23:26 - Reacties (8)
Categorie: Portable (media) devices, Views: 7.651

De Meizu M8. Veel het onderwerp van discussie geweest de afgelopen tijd. Meestal was de constant uitgestelde release van de telefoon wat ter sprake kwam. Nu lijkt het erop dat de telefoon eindelijk binnenkort uit gaat komen. Nu blijft dat na meer dan anderhalf jaar na de aankondiging natuurlijk allerminst onzeker of Meizu dit keer daadwerkelijk zijn beloften nakomt, maargoed, men schijnt nu al vrij ver te zijn in de ontwikkeling. De release zou volgens Meizu op zijn laatst ergens in november moeten zijn.

Goed nieuws natuurlijk. Er zijn veel mensen die een lange tijd uit hebben gekeken naar dit apparaatje. Ook goed nieuws is dat Meizu tijdens het lange wachten gesleuteld heeft aan de beruchte GUI, die zoveel op de iPhone zou lijken. De M8 heeft nu een iets meer eigen karakter gegeven aan de GUI, en het resultaat mag er zijn.

Helaas zijn er de laatste tijd ook een hoop negatieve berichten uitgekomen. Zodanig negatief dat de M8 naar mijn mening totaal de moeite van het kopen niet meer waard is. Waarom? Lees verder.


Gaandeweg het ontwikkelingsproces van de M8 kwamen er allerlei berichten van Meizu over features die geskipped zouden worden. Er zijn een aantal die ik hier uit wil lichten.

• Support voor B-frames.
Veel video's hebben ze, B-frames. Wie wil weten wat het precies inhoudt kan dit stukje tekst eens doorlezen. In ieder geval komt het er min of meer op neer dat ze de videokwaliteit verhogen. Opzich niet echt interessant, ware het niet dat Meizu de support voor B-frames geskipt heeft. Dit houdt min of meer in dat je een hoop video op je M8 zult moeten converteren zodat je die B-frames eruit haalt. Video's met B-frames zullen namelijk niet werken. Gezien het feit dat mijn oude Archos Gmini 400 Xvid-support heeft, en ik alsnog min of meer alle Xvid-video's moest converteren om ze werkend te krijgen, vanwege deze missende B-framessupport, lijkt het mij bijzonder vervelend om video af te moeten spelen op de M8. Daarbij komt dat B-frames tegenwoordig door veel apparaten ondersteund wordt, en de M8 hier dus behoorlijk teleursteld. 4 jaar geleden, toen mijn Archos Gmini 400 uitkwam werd dit nog geaccepteerd, en was het algemene kennis dat je alle video's moest converteren voordat je ze op je speler zette, maar heden ten dage is dat toch wel anders. Voor een telefoon die zich graag als multimediatelefoon manifesteert is dit toch wel een serieuze flaw. Van een zo'n telefoon verwacht je ook dat hij op een fatsoenlijke manier video af kan spelen, zonder dat je daar nog van alles voor moet doen.

• Geen GPS
De Meizu M8 heeft geen GPS. Tegenwoordig toch wel een feature die op veel telefoons voorkomt. Zeker op high-end telefoons. De verwachting was dat de M8 GPS zou krijgen. Al dan niet met een of andere add-on. Niet dus. De feature is gecancelled.

• Knopjes, ook niet
Er zouden onder het scherm 3 knopjes op het apparaat verschijnen, waarmee je de basic features van het apparaat zou kunnen bedienen. Om esthetische en functionele redenen (grote knopjes zaten in de weg, kleine knopjes waren moeilijk te bedienen) zijn deze gecancelled. Het apparaat is dus nu volledig touchscreen. Goed, dat is niet wereldschokkend, maar toch, 3 handige -wellicht programmeerbare- knopjes hadden de telefoon goed kunnen doen. Jammer dat ze hier niet wat beter over na hebben gedacht toen ze met het idee van de knopjes op de proppen kwamen. Deze feature is namelijk ergens in het ontwikkelingsproces bedacht, bekendgemaakt, en vervolgens weer gecancelled. Goeie manier om je tijd te verspillen dus.

• USB-OTG, TV-out, verdwenen
USB-OTG, tegenwoordig zien we het niet zoveel meer. Het is echter wel een handige feature. Even snel wat van een ander apparaat opslurpen en op de telefoon zetten. Of bijvoorbeeld je memory stick inpluggen als je even een filmpje wil zien. Handig, aangezien de speler geen ruimte heeft voor een SD-kaartje. Daarnaast is het vrij jammer dat er een unique selling point van de M8 door deze cancelling verdwijnt.
Zelfde geldt ook een beetje voor de TV-out feature. Alhoewel het hierbij wel zo is dat meer telefoons dit bezitten. De Meizu M8 heeft een vrij hoge resolutie, en zo kun je dus vrij plezierig je video op je tv af laten spelen. Toch weer een feature waarmee je je kunt onderscheiden die hiermee door het toilet gespoeld wordt.

• Ook geen memory-slot
Ik zei het hierboven al.. de telefoon heeft geen ruimte voor geheugenkaartjes van welke soort dan ook. Jammer. Het is een erg goedkope manier om je geheugen uit te breiden. Zeker bij een multimediatelefoon is meer geheugen vrij wenselijk. De M8 komt slechts uit in maximaal 16GB, dus dat is vrij beperkt als je ziet wat er tegenwoordig mogelijk is. Daarbij komt dat heel veel telefoons ondersteuning bieden voor een (micro)-SDHC-kaart. Zelfs SonyEricsson, die doorgaans vrij stug volhoudt in het supporten van hun Memorystick-formaat biedt nu op hun nieuwere telefoons ondersteuning voor (micro)SDHC.

Je zit bij de M8 dus vast aan die 16GB, of 8GB, mocht je minder uit willen geven. Geen uitbreiding door middel van geheugenkaartjes, of zelfs door er geheugenstickjes in te prikken. En dat is naar mijn mening onacceptabel voor een telefoon die zichzelf in de markt zet als multimediatelefoon. Met 16GB haal je het imo niet meer tegenwoordig.

• Geen 3G-support!
Het was al langer bekend. De M8 zou bij de eerste versie geen 3G-support krijgen. Prima, dat moet dan maar zo, dachten we toen. We zijn inmiddels al wel een jaar verder, en de eerste versie is er nog niet. Dan kun je niet nog eens aankomen met een versie zonder 3G. Zoals het knopjes-gedoe liet zien was er blijkbaar ruimte om te sleutelen aan het ontwerp (en dat mag ook wel, in zo'n lange tijd van ontwikkelen) maar toch heeft men het nagelaten om 3G-support in te bouwen. Welke nieuwe telefoon heeft nu tegenwoordig geen 3G-ondersteuning meer? Zelfs de meest onbenullige telefoons waarmee je van z'n leven niet zou willen internetten hebben de 3G-technologie.

In een tijd waarin mobiel internetten steeds populairder, goedkoper, sneller en gemakkelijker wordt mis je behoorlijk de boot als je een telefoon zonder 3G aanbiedt. Het lijkt erop dat de M8 alleen van de GSM-netwerken gebruik kan maken, en daarnaast van een of ander vaag netwerk wat je alleen in China tegenkomt. Een onacceptabele beperking voor een telefoon waarmee je in potentie zoveel kunt.

• Meizu, wordt het ooit nog wat? ...Het lijkt er niet op.
In een vorige blogpost over Meizu (Meizu, wordt het ooit nog wat?) uitte ik al mijn twijfels over de ontwikkeling van de M8. Het lijkt erop dat het sindsdien alleen nog maar erger is geworden. Ik denk niet dat het goedkomt met de Meizu M8. Ik denk dat de telefoon gigantisch gaat floppen. Voorheen was ik er behoorlijk enthousiast over, met name door wat Meizu had laten zien met de M3 en de M6. Ik had gedacht dat ze deze ontwikkeling voort zouden kunnen zetten en van de M8, die op papier zeer goed bedacht leek (het concept was er al vóór er ook maar iets over de iPhone bekend werd, naderhand zijn de details meer richting de iPhone gaan neigen).

Niet dus. Er is een gigantisch lange tijd overheen gegaan, en de M8 is nog niet uit. Daarnaast blijkt er uit deze opsommig dat er een hoop dingen missen aan het apparaat. Een hoop dingen die niet mogen missen, imo.

Ik kan me niet voorstellen dat iemand de M8 nog wil. Unieke features heeft het apparaat niet echt meer. Het is meer zo dat het vooral aan features ontbreekt. Maar als iemand nog een goede reden weet om een Meizu M8 te kopen?

Volgende: Gouden Steeksleutel: wie gaat er winnen? 12-'08 Gouden Steeksleutel: wie gaat er winnen?
Volgende: Het grote broertje van de D2 komt eraan 10-'08 Het grote broertje van de D2 komt eraan

Reacties


Door Tweakers user Worran, maandag 13 oktober 2008 00:03

ach , het is een leuk telefoontje als je niet te veel eisen stelt :)

Door Tweakers user RoD, maandag 13 oktober 2008 00:07

Klopt, maar zo zijn er nog 2000 anderen ;) Het rechtvaardigt in ieder geval zeker niet de aandacht die het apparaat de afgelopen tijd gekregen heeft.

Door Tweakers user pat42, maandag 13 oktober 2008 01:41

Maar als iemand nog een goede reden weet om een Meizu M8 te kopen?
Goedkoop(er dan de iPhone)?

Door Tweakers user ComBax, maandag 13 oktober 2008 09:01

Over de knopjes: bij de iPhone is dat blijkbaar geen probleem, waarom bij deze Meizu dan wel?
Zo te zien hebben beide 1 knop, onderaan het scherm...

Door Tweakers user Gunther.S, maandag 13 oktober 2008 11:07

geen GPS, USB-OTG, 3G en TV-out
boeiend, dat mocht er van mij zowiezo al uit :p
het zou enkel een neat feature zijn geweest

het enige dat dus echt spijtig is, is de B-frame support (wat volgens mij met nieuwe firmware gewoon kan worden opgelost) en het memory-slot.
Tegen een richtprijs van 250 euro, heb je dan nog altijd een zeer nice smartphone.

Door Tweakers user RoD, maandag 13 oktober 2008 12:57

@Combax: Het hoeft geen probleem te zijn, maar het was wel een onderscheidende feature.

@Gunther.S: Och, het ding kan nog wel het een en ander, maar veel van de redenen om *juist* voor een M8 te gaan zijn nu verdwenen. En Meizu zet zichzelf gewoon heel slecht in de markt als je al deze features schrapt. Uiteraard zal de telefoon voor sommige mensen nog prima voldoen. Maar voor die mensen zullen er ook X andere telefoons zijn die prima aan de eisen voldoen. De meerwaarde van de Meizu M8 op de telefoonmarkt is nu nihil.

Door Tweakers user Jasper Janssen, dinsdag 21 oktober 2008 17:16

Zo'n telefoon is (net als de iFone etc.) eerder gericht op China en andere 3e wereld landen dan op ons verwende westerlingen, denk ik eerlijk gezegd.

Door Tweakers user RoD, dinsdag 21 oktober 2008 17:23

Meizu heeft al eerder laten zien op het westen geörienteerd te zijn. Kijk maar naar de M6. Daarnaast waren er dus de beloftes die Meizu allemaal niet nakomt. Daarbij komt dat de CEO van Meizu wel degelijk van plan is/was om de M8 in Europa/VS uit te brengen.

Reageren is niet meer mogelijk